Veće

На Општинском већу: „Магна” на будућем плацу жели воду и канализацију

Општинско веће општине Алексинац је, због хитности доношења одређених одлука које не могу да чекају формирање нове власти, данас заседало у актуелном саставу и на дневном реду, поред осталог, био је Завршни рачун буџета општине за 2019. годину. Од актуелних одлука које су биле хитне је и она која се односи на потврђивање Закључка о покретању поступка за израду Елабората о оправданости отуђења грађевинског земљишта у јавној својини општине Алексинац непосредном погодбом, без накнаде компанији „Магна” из Оџака, са недавне телефонске седнице.

Већници су разматрали и неколико систематизација у алексиначким јавним установама, а и овог пута била су неизбежна вансудска поравнања са оштећеним грађанима због уједа паса луталица.
Завршни рачун буџета општине Алексинац за 2019. годину показао је да алексиначка локална самоуправа рационално располаже са јавним финансијама, и да се троши онолико колико се има. То се може закључити на основу више података, као што је остварен суфицит, вишак од скоро 98 милона, прецизније 97.731.754 динара, као и салдо готовине на крају прошле године који је износио 198.747.606 динара. Овај суфицит је настао захваљујући пренетим, неутрошеним инвестиционим средствима из претходних година јер се плаћање завршених радова није поклапало са календарском годином. Ако се гледају само текући приходи у 2019. години они су износили близу милијарду и 300 милиона, прецизније 1.296.486.192 динара, док су у том периоду расходи били већи од прихода за око 140 милиона динара. Потрошило се око милијарду и 436 и по милиона динара. Тај дефицит је покривен пренетим средствима од ранијих година.

Veće

Веће је донело и две одлуке које се односе на градњу будућег погона „Магне” и то Закључак којима се налаже ЈКП „Водовод и канализација” да приступи изградњи дела водоводне и канализационе мреже од улице Петра Зеца до парцеле где ће се градити производно постројење где ће наводно бити запослено 700 радника. Друга одлука се односи на покретање израде Елебората о оправданости давања општинског земљишта компанији „Магна” бесплатно. На основу елабората би се видело колику би финансијску добит, осим отварања нових радних места, имала локална самоуправа и републичке институције на основу пореза и доприноса које би ова међународна корпорација плаћала у наредним годинама.
Већници су подржали и предлог да се из општинског буџета обезбеди месечно по четири хиљаде динара као накнада противградним стрелцима са територије општине Алексинац у периоду од 15. априла до 15. октобра, односно за шест месеци. Том одлуком би се побољшао материјални положај ових људи који тежак и одговоран посао обављају примајући веома скромна средства од републичких институција које организују противградну заштиту.На подручју наше општине има 18 противградних кућица, које су углавном у лошем стању.

Veće

Општинска влада је дала сагласност и на измену систематизације радних места у Библиотеци „Вук Караџић”, којом се не повећава број радних места, али се у три од пет сектора уводи руководилац, односно уз већ предвиђене активности поједина радна места се допуњују и овом обавезом. Допуном систематизације Спортско рекреативном центру се омогућава да у наредних шест месеци запосли једног високообразованог стручњака из области физичке културе који би се бавио најмлађима, а у циљу организовања корективне гимнастике, новог програма који би се реализовао у Балон сали.

На јутрошњој седници општинске владе за новог заменика правобраниоца општине Алексинац постављен је дипломирани правник Петар Стојановић. Веће је одобрило и осам вансудских поравнања због уједа паса луталица, и појединачно сваки оштећени грађанин је добио накнаду од 33 хиљаде динара.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − 3 =