На Прокоповдан и „камен копни”

Српска православна црква и верници данас прослављају светог Прокопија, једног од огњених светаца. Његов дан се светкује као један од дана у години када се одлажу сви тежи и важнији послови, па је данашњи празник право време за вашаре, саборе и заветине.

Међутим, због тренутне ситуације са вирусом корона, данас нема већих окупљања. То је разлог зашто није одржан сабор у Катуну, а неће се вашарити ни у Великом Шиљеговцу. Тамошњи вашар је на данашњи дан годинама уназад окупљао мештане обе општине, крушевачке и алексиначке. Међутим, овога пута изостаће гужва шиљеговачком „варошицом”, како мештани називају централни део села.
У појединим деловима Србије данашњи дан се посебно празнује ради здравља деце, док се у неким данас забрањује купање на отвореним водама, јер се верује да на Прокоповдан и „камен копни”.

Каменоресци и рудари празновали су овај дан као славу својих заната, а у Нишу је у преднемањићко доба постојао манастир св. Прокопија, у ком се чувала рука светитеља. Светиња је касније, кад су Турци заузели Ниш, пренета у Прокупље, које је и добило име по овом мученику. Судбина моштију није позната од 18. века.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × three =