На месту Цркве Свете Тројице у Глоговици: Светиња старија од Шуматовачке битке

Црква Свете Тројице у атару села Глоговица ових дана је дошла у центар пажње локалне јавности због донације добијене од стране Руског дома у Београду и Регионалног представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану у виду дизел генератора снаге 6 кВ. Информација је преузета са званичних интернет страница Општине Алексинац и Руског дома, што је и наведено у тексту.

Наш стални читалац и стручни консултант за локалне историјске теме професор Зоран Стевановић нам је указао на неке изнете нетачности, а односе се на годину обнове цркве и на чињеницу да се не ради о подизању нове, већ градњи светиње на већ постојећим темељима. Као доказ, Стевановић нам је послао неколико историјских извора.

Црква Свете Тројице на снимку из тридесетих година XX века

Тако прота Аврам Миловановић у свом извештају од 12. фебруара 1908. године, шуматовачку цркву Св. Тројице наводи као капелу на својој парохији, пишући:

,,За капелу шуматовачку, која је у кругу општине алексиначке, која је озидана 188(5. – ЗС). Стила је готског – у виду лађе – без звонаре зидана. Посвећена је Сошествију Св. Духа – Св. Тројици. Подигли су је добровољним прилозима оближња места, а највише Алексинац. Освећена је 1888. год. септембра 4. од стране тадашњег Епископа нишког а садашњег Митрополита Г. Димитрија.”

У поменутом извештају прота напомиње да „Записа нема никаквих”, али констатује да је црква  подигнута на старим зидинама, а да се не зна о каквим се зидинама ради. Он наводи и имена иницијатора обнове светиње.

„За зидање ове капеле, као  покретач је неки пок. Петко Стојковић из Вакупа, коме је се – говорио је – „приказивало на сну, да ту има црква” и да му је наређивано – такође у сну – да ту цркву обнови. И пошто је најпре те зидине са још двојицом за које му је такође у сну казано и то: Пецом Урошевићем из Вакупа и Петром тричарским из Алексинца – одкопао, онда је народ после гомилама долазио, прилоге давао, а и прошњом су многе прилоге прикупили, говорећи да тај храм подижу за спомен изгинулим на Шуматовцу које је брдо – (и шанац) у непосредној близини, где је била и знаменита шуматовачка битка 1876. год. у првом српско-турском рату. и зато је народ радо давао прилоге.” − записао је прота Аврам Миловановић и додао да је ова црква подигнута за месец дана.

У извештају проте Бране Коруновића писаног 31. децембра 1936. године наводи се да постоји црква испод Шуматовца од тврдог материјала подигнута као споменик изгинулима у ратовима 1876-78. год.

Црква Свете Тројице подно Шуматовца на фотографији проте Бране Коруновића из предратног периода

У Летопису цркве алексиначке прота Брана Коруновић је о цркви Св. Тројице још записао: „Уз цркву св Николе у Алексинцу у своје време подигнута је 1885.г. од тврдог материјала црква св Тројице. То је споменик – црква – подигнута у спомен изгинулих Срба и Руса у заједничкој борби против Турака 1876/7. испод виса „Шуматовачког” удаљена од Алексинца 3 до 4 километра”.

У Летопису се још могу наћи подаци да је рађена без плана, постављена је на самом потоку и влага је ништи. Имала је неко имање и то је одузето у своје време. У овом документу се наводи и да је овој цркви поклонио, даривао, покојни Неша Качамаковић из Алексинца – две њиве у „Моравишту”, у Алексинцу, величине једног хектара у вредности 15000 динара.

Професор Зоран Стевановић, који важи тренутно за најбољег познаваоца овдашње локалне историје, у изјави за наш медиј каже да у овој цркви није било никаквог сахрањивања, али због постојања самог потока то је било погодно место за скупљање рањеника са Шуматовца и организовањe њиховог транспортовања до болнице у Алексинцу. По њему, имајући у виду нађене темеље и изглед целокупне природе око објекта несумњиво наговештава да је у средњем веку ту био један од манастира са којима је алексиначка околина била богата. Стевановић још и напомиње да постоје подаци, а и фотографије, који сведоче да је између два светска рата црква у Глоговици била омиљено излетиште Алексинчана.

Црква Св. Тројице на снимку из двадесетих година XX века

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + 19 =