Стигла донација Руског дома цркви Свете Тројице у Глоговици

Протеклог викенда одржана је заједничка акција Руског дома у Београду и Регионалног представништва Руске хуманитарне мисије на Балкану. Наиме, запослени Руског дома, на челу са директором ове установе Јевгенијем Барановим, поклонили су Цркви Свете Тројице у Глоговици дизел генератор снаге 6 кВ, стоји на званичној страници Општине Алексинац и Руског дома.

Акција испоруке генератора Цркви Свете Тројице у Глоговици спроведена је уз подршку Руско-српског хуманитарног центра у Нишу.

Планирано је да се у парохијском дому Цркве прикаже изложба коју је припремио Руски дом у Београду, а која је посвећена руским добровољцима који су учествовали у Српско-турском рату. На поставци ће бити приказани њихови портрети и подаци о биткама у којима су учествовали.

Иначе, црква Свете Тројице се налази у тешко доступном планинском крају где нема комуникација и путева, а сама по себи представља значајно историјско обележје и симбол руско-српског војног братства. Подигнута је 1880. године у част палих хероја у Српско-турском рату 1876. године, међу којима је био и значајан број руских добровољаца који су дали своје животе за слободу Србије. На месту светиње се током рата налазила болница у којој су лечени војници рањени у бици на Шуматовцу, а на територији саме цркве налазила се крипта у којој су били сахрањени посмртни остаци страдалих војника. 

Извор фотографија: Принтскрин видео снимка са Фејсбук странице Општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − thirteen =