На мапи хумористичко-сатиричних манифестација од суботе и Житковац

Годишњи календар хумористичко-сатиричних фестивала и манифестација у Србији богатији је за још једну манифестацију. Реч је о „Данима сатире – Павле Тончић” која је у суботу на платоу испред Месне заједнице одржана у Житковцу.

Манифестацију су прошле године формирали Удружење стваралаца у култури „Завичај” и породица Тончић у знак сећања на Павла Тончића, афористичара из овог места, који је живот изгубио у саобраћајној несрећи 2006. године. Ове године манифестација је прерасла у конкурс за најбољи афоризам под истим именом, окупивши чак 61 учесника.

Манифестацији је, поред мештана, присуствовало и неколико учесника и добитника награда Првог конкурса сатире. У име домаћина, манифестацију је отворио председник УСУК „Завичај”, књижевник Драгиша Марковић, а у име породице Тончић присутне је поздравио Драган, син покојног Павла Тончића.

Према одлуци жирија, најбољи афоризам написао је Игор Дамњановић из Београда. Друга награда припала је Нинусу Несторовићу из Новог Сада, а трећа награда је подељена на три равне части и то Зорану М. Јовановићу из Лесковца, Миливоју Јозићу и Милораду Ћосићу, обојици из Новог Београда. Додељене су и три похвале и то Слободану Мартиновићу из Лазаревца, Марији Гојков из Београда и Ивани Срећковић, такође из Београда.

Оштро перо Љубомира Илића из Мале Крсне покупило је симпатије породице Тончић која му је поред дипломе и књига, доделила и специјалну плакету и новчану награду.

− Као сатиричар посебно сам радостан због тога што је сатира добила своје место, ево и у Житковцу и надам се да ће ово постати једна традиција која ће да се памти на радост свих који воле сатиру. Ја сам посебно почаствован јер сам добио награду коју додељује породица нашег колеге Павла Тончића у чију част се и организује ова манифестација и за мене је то велика ствар – поручио је Илић. 

За ову прилику одштампан је и представљен Зборник афоризама „Дани сатире – Павле Тончић”, књига која обухвата афоризме свих аутора, у издању Удружења „Завичај”, а која ће бити уручена свим учесницима овог конкурса.

Од награђених учесника присутни су били и Ивана Срећковић и Слободан Мартиновић, који су по одлуци жирија уврштени у најужи избор.

− Сви сатиричари који су се јавили на конкурс завређују пажњу, али лично мислим да би требало да се у већем броју окупљају овде на овој манифестацији, јер заиста то треба видети и доживети. Посебан је осећај у малом месту доживети такве овације и упознати ове људе – поручила је Ивана Срећковић. 

Са својом колегиницом сложио се и Слободан Мартиновић који ће из Житковца и са ове манифестације понети лепе утиске.

− Ова манифестација је одлично организована. Житковац је такође оставио на мене изузетно повољан утисак и мислим да заиста место има простора за развој, Житковчани такође. Гостопримство је изузетно, ја сам презадовољан – потврдио нам је Слободан. 

На крају манифестације, гостима је приређена посета цркви Светог Архангела Гаврила и пригодан коктел.

 

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + fifteen =