Rusi

На крају посете Руси посетили и председника општине

Председник општине Алексинац Ненад Станковић данас је примио делегацију гостију из Руске Федерације предвођене бившим амбасадором Валеријем Јагошкином. Овај пријем био је завшница овогодишње посете педесетак руских ђака, који су учествовали и у синоћном васкршњем концерту у алексиначком Дому културе. Посете Алексинцу и околини од стране младих Руса постају традиционалне и овог пута својим вршњацима домаћини су били ученици алексиначких основних школа, а највише њих боравило је у кућама ђака трњанске осмолетке „Стојан Живковић Столе”.

Након честитања великог хришћанског празника Васкрса руски дипломата Јагошкин је говорио о вишедеценијској сарадњи Алексинца и Руске федерације.

Jagoškin ‒ Добро је што се ова сарадња са вашом општином, која је почела пре 20 година, наставља, напредује и што се у њу укључује све више представника млађе генерације. Веома нам је драго да омладина из општине Алексинац сваке године долази у Русију да учествује у различитим приредбама дипломатског карактера за млађу генерације дипломата и надамо се да ће се та сарадња проширити ‒ рекао је Јагошкин и додао да би за будуће односе било добро да на неким од руских универзитета буде студената из Алексинца јер би они представљали Србију на међународној сцени. 

Rusi

‒ Веома нам је драго што ће деца из општине Алексинац ове године поново доћи у дечји камп ‘Океан’ и међу учесницима тог кампа биће и амбасадор Србије у Руској Федерацији господин Срећко Ђукић – најавио је гост из Русије још једно дружење наших ђака са својим вршњацима из Русије и целог света. 

Nenad Stanković Председник Станковић, као домаћин ове посете, поред осталог је истакао велики значај који је Јагошкин имао у развоју пријатељства између Алексинца и руских градова.

‒ Он је један од ретких амбасадора Руске Федерације у Београду који се јако интересовао за локалне средине у Србији. Тако да су први озбиљни контакти Руске Федерације и Алексинца, као једне мале локалне средине, почели заправо од тог тренутка када је господин Јагошкин био његова екселенција амбасадор Руске Федерације у Београду. Али онда када је, наравно по природи дужности, одлазио на друге послове и у друге државе његова веза са Србијом и Алексинцем је и даље остала интензивна – рекао је Станковић уз констатацију да овако добре сарадње не би ни било да није Јагошкина. 

Поред овог руског дипломате, у делегацији су били и Стефан Генич, председник Руско-српског пријатељства из Калуге, Татјана Сергејевна, заменица председника општине Обњинск, као и неколико директора школа из Калуге и Обњинска. Домаћини и гости су међу собом разменили прикладне поклоне, а један од дарова Алексинчанима је и постер председника Руске федерације Владимира Путина.

У знак захвалности домаћину, група дечака из Русије отпевала је на српском песму „Тамо далеко”, чиме су измамили велики аплауз присутних. Председник Станковић је гостима објаснио историјат настанка ове песме.

Rusi

Посету алексиначкој локалној самоуправи, гости из Русије завршили су обиласком града и полагањем цвећа на спомен-обележје страдалим руским добровољцима у парку Брђанка, након чега су отпутовали за Пожаревац где вечерас наступају пред тамошњом публиком.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − 9 =