Na Bazaru zdravlja: Zdrav način života, vakcinacija i borba protov kovida

U centru Ražnja danas je održana zanimljiva zdravstvena akcija pod nazivom „Bazar zdravljaˮ u okviru koje su građani mogli da provere na najjednostavniji način i bez procedura svoje zdravstveno stanje.

Dr Sonja Marjanović, specijalista opšte medicine, načelnik službe opšte medicine u Domu zdravlja u Ražnju kaže da je cilj ove današnje akcije da promoviše zdrave životne stilove kod zdravih pacijenata. Kod pacijenata sa hroničnim oboljenjima da se preporuče zdravi životni stilovi, ali kako ona naglašava, i  da poštuju terapijske preporuke, mere i obave vakcinaciju protv Kovida-19.

‒ Zbog aktuelne epidemološke situacije preporuka je da se pacijenti vakcinišu protiv kovida-19. S obzirom da je vakcina bezbedna, primenljiva potrebno je da se pacijenti vakcinišu kako bi se sprečili najteži oblici bolesti, kako bi se sprečila bolnička lečenja, komplikacije kod pacijenata i kako bi se sprečio smrtni ishod – objašnjava naša sagovornica.

Na naše pitanje o rezultatima današnjih preventivnih pregleda kada je u pitanju zdravlje stanovnika ove opštine, doktorka Marjanović smatra da su ovdašnji pacijenti uglavnom odgovorni.

‒ Ražanjci uglavnom poštuju naše preporuke, preporuke lekara i sestara. Dolaze redovno na kontrole, uzimaju redovno terapiju, vakcinišu se protiv kovida, s tim da preporučujemo da i dalje nastave vakcinaciju protiv kovida – još jednom ističe ova doktorka značaj vakcinacije u sprečavanju težih oblika bolesti sa smrtnim ishodom.

Pacijent Bratislav Milosavljević iz Ražnja je poslušao savet lekara i iskoristio „Bazar zdravljaˮ da se vakciniše.

‒ Danas sam primio četvrtu dozu kineske vakcine da bih se zaštitio. Prošle godine sam posle treće doze preležao kovid, ali to je bio blaži oblik. Imao sam samo neku prehladu, nisam imao upalu pluća, nisam imao temperaturu. Tako da mi je kineska vakcina spasila glavu na ramenima ‒ izjavio je za naš medij ovaj meštanin koji je u 76. godini života.

On nam je još kazao da ima dijabetes i osetljiva pluća.

‒ Ja sam 26 godina bio u zatvorenom prostoru gde su kolege bili pušači, a ja jedini nepušač, tako da imam posledice od toga. Često idem u Sokobanju  na lečenje i oporavak ‒ objašnjava Milosavljević.

„Bazar zdravlja” je organizovan uz podršku Svetske zdravstvene organizacije i USAID-a, koji, u saradnji sa Vladom Republike Srbije, pružaju podršku promociji vakcinacije protiv kovida- 19 u Srbiji.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

sixteen + 20 =