На Базару здравља: Здрав начин живота, вакцинација и борба протов ковида

У центру Ражња данас је одржана занимљива здравствена акција под називом „Базар здрављаˮ у оквиру које су грађани могли да провере на најједноставнији начин и без процедура своје здравствено стање.

Др Соња Марјановић, специјалиста опште медицине, начелник службе опште медицине у Дому здравља у Ражњу каже да је циљ ове данашње акције да промовише здраве животне стилове код здравих пацијената. Код пацијената са хроничним обољењима да се препоруче здрави животни стилови, али како она наглашава, и  да поштују терапијске препоруке, мере и обаве вакцинацију протв Ковида-19.

‒ Због актуелне епидемолошке ситуације препорука је да се пацијенти вакцинишу против ковида-19. С обзиром да је вакцина безбедна, применљива потребно је да се пацијенти вакцинишу како би се спречили најтежи облици болести, како би се спречила болничка лечења, компликације код пацијената и како би се спречио смртни исход – објашњава наша саговорница.

На наше питање о резултатима данашњих превентивних прегледа када је у питању здравље становника ове општине, докторка Марјановић сматра да су овдашњи пацијенти углавном одговорни.

‒ Ражањци углавном поштују наше препоруке, препоруке лекара и сестара. Долазе редовно на контроле, узимају редовно терапију, вакцинишу се против ковида, с тим да препоручујемо да и даље наставе вакцинацију против ковида – још једном истиче ова докторка значај вакцинације у спречавању тежих облика болести са смртним исходом.

Пацијент Братислав Милосављевић из Ражња је послушао савет лекара и искористио „Базар здрављаˮ да се вакцинише.

‒ Данас сам примио четврту дозу кинеске вакцине да бих се заштитио. Прошле године сам после треће дозе прележао ковид, али то је био блажи облик. Имао сам само неку прехладу, нисам имао упалу плућа, нисам имао температуру. Тако да ми је кинеска вакцина спасила главу на раменима ‒ изјавио је за наш медиј овај мештанин који је у 76. години живота.

Он нам је још казао да има дијабетес и осетљива плућа.

‒ Ја сам 26 година био у затвореном простору где су колеге били пушачи, а ја једини непушач, тако да имам последице од тога. Често идем у Сокобању  на лечење и опоравак ‒ објашњава Милосављевић.

„Базар здравља” је организован уз подршку Светске здравствене организације и УСАИД-а, који, у сарадњи са Владом Републике Србије, пружају подршку промоцији вакцинације против ковида- 19 у Србији.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − 1 =