Наставља се Културно лето

Овонедељни програм манифестације „Културно лето” отвориће сутра увече монодрама, субота ће бити посвећена фолклору, док је недеља резервисана за музичко сценски приказ.

Сутра увече, у петак, на платоу испред Библиотеке наступиће Александар Дуњић са монодрамом „Мудри јуначки војвода Јанко Катић”. Монодрама представља кратак животопис једног од најзначајнијих војдова Првог српског устанка.Текст је написао Милован Витезовић , а лик јунака Јанка Катића тумачи глумац Александар Дунић у костиму српских војвода, који је израдио костимограф Борис Чакширан.

Представа подсећа на славне јунаке српске прошлости када су реч, част, праведност, племенитост и хуманост биле најузвишеније вредности српског народа. Главни јунак је образован човек и  један од највернијих сарадника вожда Карађорђа све до погибије на Мишару 1806.године.

Субота је посвећена фолклору и етно музици, када ће пред алексиначком публиком наступити ансамбл Културно-уметничког друштва „Вук Караџић” из Стамница код Петровца на Млави и наравно домаћини ГКУД „Алексинац”.

За недељу је најављен Музичко сценски приказ „Морава се у песму улива” Етно групе „Кос” из Косовске Каменице.

Етно група „Кос”  из Косовског Поморавља настала је 2017. године у оквиру Српског позоришта Гњилане када су чланови групе уживо пратили представу музичким тачкама. На основу тога, створила се идеја за формирање самосталне групе која ће се бавити очувањем српске традиционалне музике са простора Косова и Метохије.

Група је кроз свој рад имала бројне наступе широм Косова и Метохије и Србије. Тренутно група броји 8 чланова – из Косовске Каменице, Ранилуга, Кормињана, Шилова и Новог Брда.

Сва културна догађања одвијаће се испред Градске библиотеке, а у случају кише програм ће се одржати у Великој сали Дома културе. Сви програми почињу у 20 часова и улаз је слободан.

Покровитељ Културног лета је Општина Алексинац, а суорганизатор је ГКУД „Алексинац”, док ће техничку подршку пружати Центар за културу и уметност.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six − six =