На алексиначкој пијаци: Док за једне производе не питају за цену, друге нико неће

Дешавања на алексиначкој Зеленој пијаци су својеврсни тржишни барометар, односно показатељ који су производи хит и имају добру цену, а чије гајење у будућности треба избегавати. Купус и кромпир су достигли цене које се прошле године нису могле ни сањати. Лешнике, чије се гајење пре пар година препоручивало за уносан посао, нико не потражује.

У последњих десетак дана пијаца окупља нешто мањи број продаваца и купаца. То не важи за суботу, када услуге тржнице користе и сами пољопривредни произвођачи. Радним даном њихово присуство је ретко, па је улога снабдевача препуштена класичним трговцима, међу којима има доста пензионера. Што и није тако лоше. На ваздуху су, физички и друштвено су активни, а вероватно остане и нека „цркавицаˮ. Све је то корисно за радно неактивно становништво.

Сезона паприке је прошла и сада се појављује она која је још увек сачувана у пластенику, али како нам казаше по „папреној” цени од 150 до 200 динара по килограму.

– Никада скупљи кромпир и купус нису били. Кромпир се креће од 70 до 100 динара по килограму, а купус од 50 до 60 динара. Значи најскупља ставка, али људи су се у већини случајева снабдели. Тако да се све то сада у мањим количинама купује. Кисео купус се купује по 100 до 150 динара. То су неке ставке које су најскупље за нашег потрошача – каже Раца Динић, који је стални продавац ораха на пијаци.

Он има дугогодишње искуство у трговини са коштуњавим воћем. И док на тезги стоје ораси доброг квалитета који окупљају купце, дотле за лешнике који су такође на дохват руке, нико и не пита.

– Никада гора није била продајна цена лешника. Лешник је од пре пет година толико посађен да сада више нема коме да се прода. Ми тренутно имамо стотинак колиграма и немамо коме да га продамо. Орах ту и тамо иде, јер иде за извоз и то не иде у неким великим количинама и нема ту неке велике зараде, али ми пензионерски допуњујемо – категоричан је наш саговорник.

Динић још и каже да килограм ораха може да се прода по цени од 600 динара по килограму, док лешник ни по никад нижој цени од 500 динара тешко налази купца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − ten =