На едукативном скупу и о успесима алексиначких лекара

Едукативни скуп који је одржан јуче у сали хотела Босфорус био је посвећен лечењу пацијената од ретке болести, Хантеровог синдрома. Алексиначки медицински радници су били први који су ван Београда давали терапију дечаку оболелом од ове болести. Ту добру праксу на овом скупу стручњака презентовали су стручњаци из Београда, уз чију помоћ су алексинчани овладали поменутом терапијом, као и њихове колеге из Ниша и Алексинца.

Ретке болести су по дефиницији болести где обољева једна у две хиљаде или више особа, односно, то је релативно мали број пацијената у однос на остале класичне болести које су познате.

Ово је метаболички поремећеј где је у Србији конкретно забележено да има седам пацијената, а један од тих пацијената се лечи и у Општој болници Алексинац од 2017. године. Он је први пацијент који је од ове болести лечен ван Београда.

− Имали смо ту несрећу да из општне Алексинац буде једно дете које је болесно, али смо ето успели да стицајем околности ми будемо прва болница која је прихватила лечење. Нама је заправо понуђена сарадња од стране Универзитеске дечје клинике у Београду и професора Горана Чутурила који је главни иницијатор ове идеје и нама је заиста ласкало да смо добили такву одговорност. Са друге стране имали смо страхове да ли ћемо моћи и у техничком смислу и пре свега у стручном смислу да одговоримо потребама, јер је то ретка болест, веома специфична лечење комплексно, веома скупо, има доста компликација. Ми смо успели да уз интензине едукације од стране колега из Београда, пре свега професора Горана Чутурила и едукацију лекара и едукацију сестара јер то мора да ради читав тим, не може један човек − рекао је примаријус доктор Горан Видић, директор Опште болнице Алексинац.

Како се чуло на овом скупу, у алексиначкој болници су успели да четири пуне године лече Марка и успели су да га уведу у пунолетство. Наравно, имао је и контроле по потреби на 3-4месеца у Београду, по потреби и раније, али оно што је јако важно да су и Марко и породица добили много већи комфор животни и престала је потреба да  сваке недеље једном иду у Београд. То је малтретирање и за здравог човека, а поготово када неко има такву болест као што је Хантеров синдром.

На овом скупу који је окупио тридесетак лекара, о Хантеровом синдрому, како га дијагностиковати и како се одвија лечење пацијената који болују од њега говорили су поред доктора Видића и проф др Горан Чутурило са Одсека за медицинску генетику Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, докторка Снежана Црљеница, начелница одељења педијатрије у Алексинцу и доцент доктор Татјана Станковић са Клинике за дечје интерне болесту УКЦ Ниш, где се одскора лечи пацијент са овом болешћу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − 10 =