Моравске воденице нестале, а у општини активно само неколико

Воденице и њихов рад заокупљају интересовање јавности и у данашње време, када је индустријска производња одавно доминантна у свим сферама савременог живљења. Желећи да иду у корак са савременим трендовима, а при томе да сачувају основне вредности воденица, њихови власници су се средином месеца окупили у Велућу, код Трстеника, на саветодавном скупу, где је једна од тема била уштеда енергије и повећање ефикасности у њиховом раду.

Скренута је пажња на потребу увођења иновација у области воденичарства, како у самој производњи, тако и у коришћењу соларне енергије и аутоматике, јер је све више дугих сушних периода и недостатак воде за покретање воденица. Такође, за квалитет брашна, речено је поред осталог, веома је битно одстрањивање лаких примеса у ваздушној струји пре млевења, као и контрола влажности житарица. Све се то постиже уз савремене технологије које морају бити што више еколошке.

Домаћин скупа је био инжењер Лука Лукић и предузетник Горан Перчевић, а и сами власници воденица. Алексинац је, такође, имао своје представнике. Међу њима је био и Драгослав Ристић из Житковца, који је пре неку годину учествовао у пројекту који је имао за циљ да попише воденице на територији Нишавског Округа са основним карактеристикама и дигиталном мапом.

‒ По оснивању обиђена су сва села и засеоци на територији Општине Алексинац где су годинама постојале, а и данас постоје воденице поточаре. Некада их је било више од 100, а данас их има око 30. Сада су стално или повремено активне 2-4 воденице. Моравских воденица било је око 20, данас не постоје. Контактирано је са воденичарима и припремљена документација о стању и реалним потребама за улагање у циљу ревитализације воденица – казао је овом приликом Ристић, иначе председник Друштва воденичара „Мораваˮ из Алексинца.

Иако воденице представљају потенцијал за туристичку понуду нашег краја и основицу за развој неких мини-привредних активности, као и наслеђе које треба сачувати, пут за њихово оживљавање и стављање у наведене функције, дуг је и непредвидив. Зато успех зависи од жеље и истрајности појединаца и средине. Колика је она рећи ће будуће време.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + 19 =