Да посланици буду доступнији грађанима

Алексинчани, који су се јуче нашли у пешачкој зони, могли су посланицима Народне скупштине Србије да упуте писмену поруку или пошаљу питање везано за теме које их интересују. Акцију је организовала иницијатива Отворени парламент у оквиру акције „Шта да се ради у скупштини”, са циљем да се грађани информишу о томе на којим начинима могу да контактирају са посланицима, како би им указали на проблеме од јавног интереса.

Из ове организације указују на то да заинтересовани грађани посланицима питања могу да пошаљу и путем специјализованог сајта, а пристигле поруке биће систематизоване и прослеђене скупштини уз јавну контролу да ли су представници народа одговорили на њих.

− На нашем сајту otvoreniparlamet.rs имамо могућност, дакле, опција се зове Питајте посланике, где грађани могу да онлајн путем преко сајта поставе посланицима одређена питања, а уколико посланици не одговоре, ми чинимо транспарентним и јавним време колико дуго они нису одговорили. На тај начин, чак и ако нам не одговоре, ми их и даље позивамо на одговорност, тиме што чинимо транспарентним то да они нису одговорили. С обзиром на то да су јавни посланици представници свих грађана Србије требало би, дакле, да буду доступни грађанима за националне проблеме, али и локалне. Баш смо зато одлучили да идемо широм Србије по градовима и да охрабримо, на неки начин, грађане да постану свесни да су народни посланици њима ту на располагању и да су дужни да им одговарају – каже у изјави за наш медиј активискиња иницијативе Отворени парламент, која је била на пункту у нашем граду.

Она нас је још и информисала о томе да је у Алексинцу био добар одзив, да се доста грађана одазвало и поставило питања народним посланицима, односно да су им грађани послали поруке.

Поред Алексинца, овакве уличне акције организоване су до сада у Пожеги, Горњем Милановцу, Неготину, Бору, Ћићевцу и Параћину, а у плану је и обилазак још градова широм Србије.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 − 3 =