Михољски сусрети села и код нас

Најављено лепо време око Михољдана ићи ће на руку како организаторима, тако и учесницима Манифестације „Михољски сусрети села”.

Представници општине алексинац су пре неколико дана у Палати Србија потписали уговор са Министарством за бригу о селу за доделу бесповратних средстава. Средства је по Јавном конкурсу општина добила за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села“. Уговор за доделу средстава за општину Алексинац потписали су министар за бригу о селу Милан Кркобабић и заменица председника општине Алексинац Маријана Радивојевић.

У овим сусретима учествоваће чак 961 село на територији различитих општина из читаве Србије, а активности које су добитници средстава осмислили ове године су шаролике.

Представници села такмичиће се у више категорија и то у
културно-уметничким садржајима – у фолклору, изворном певању, свирању гусала и тамбура, сликању,
литерарним садржајима – рецитовању, писању песама и кратких народних форми ( здравице),
занатским и примењеним уметностима – изради рукотворина, сувенира, ткању, штрикању, везу, плетењу,
спортским активностима – од фудбала и кошарке до народног вишебоја (бацање камена с рамена, скок из места, надвлачење конопца, надвлачење штапа) и
гастрономским специјалитетима – прављењу традиционалних јела и колача.

Деца се такмиче у квизу знања, спортским дисциплинама, али и слагању кукурузовине у купе и трчању у џаку.

Циљ овог Програма је обогаћење друштвеног и спортског живота становника у селима, неговање традиционалног начина живота и културно – историјског наслеђа.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + 3 =