Лоша вест за одгајиваче свиња која још увек није потврђена

Једна од тачака јучерашње седнице општинског Штаба за ванредне ситуације односила се и на епидемију Афричке свињске куге код животиња. Иако се последњи забележени случај код животиња на подручју општине Алексинац десио 13. марта, промет прасади и свиња на овдашњим пијацама неће се, према тренутној ситуацији, обављати за још скоро два месеца. Како је саопштено члановима Штаба, препорука надлежног тела је да трговина свињама буде забрањена 90 дана од последњег забележеног случаја.

Ова информација је изненадила чланове Штаба, јер се очекивало да трговина на пијацама буде одобрена након 45 дана од последњег откривеног случаја заразе, па је ово тело донело закључак да се од надлежног министарства затражи објашњење о промени рока и препорука шта да се уради за пољопривреднике који немају храну за даљи тов животиња.

За сада нисмо видели ново решење којим би се продужила забрана трговања свињама, већ само одговор од НКЦ на постављена питања да се свиње са газдинстава у рестриктивном подручју могу упућивати директно у кланицу ради хитног клања и прераде свињског меса, под прописаним условима. Кланица која је одређена налази се у Нишу и има своју прераду.

Шта то значи за пољопривреднике? По неким информацијама, до којих смо незванично дошли из више извора, пољопривредници који се одлуче да на клање дају део грла договарају се са одређеном кланицом о цени. Пре тога се врши здравствена анализа животиња, а трошак иде на терет државе. Према неким нашим сазнањима та кланица је као почетну цену наводно понудила 70 динара по килограму. То месо иде у прерађевине.

Друга опција за пољопривреднике је да се одлуче за клање свих јединки, односно депопулацију животиња. Потом се врши здравствена анализа и процена штете, па се онда све животиње из домаћинства шаљу на клање. Тада је надокнада по државним ценама, које су по нашем незваничном сазнању, за прасад до 15 килограма 300, до 25 килограма 250 динара, док су грла од 25 до 80 килограма тежине вредна 200 динара по килограму. Товљеници од 80 до 120 килограма наводно се плаћају 160, а преко ове тежине 150 динара. Крмаче и нерасти би по тој непотврђеној причи требали да вреде 35.000 динара.

Трећа опција за одгајиваче свиња у општини Алексинац јесте да наводно сачекају да прође 90 дана од 13. марта када је забележен последњи случај заразе афричке свињске куге на овом подручју.

Да ли су ови сценарији и реални видеће се наредних дана. У цео случај укључила се и алексиначка локална самоуправа инсистирајући да се ова ситуација у потпуности разјасни и како би се пољопривредницима помогло.

У ранијим изјавама и решењима, о којима смо већ писали, као законски рокови помињани су 45 дана у зараженом и 30 дана у угроженом подручју након последњег забележеног случаја појаве заразе.

Насловна фотографија: Илустрација (Bigstock: farmer with piglet).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + five =