Забрањена продаја свиња, фармерима понестаје хране и новца

Корона није једини вирус који ових дана мучи мештане Мозгова, као и других насеља у нашој општини која имају одгајиваче свиња. Због Афричке куге свиња већ неколико месеци забрањен је промет и трговина свињама. Пољопривредници кажу да тренутно трпе велику економску штету, а и понестаје хране. Пошто не могу да продају свиње, већи одгајивачи остају без неопходног прилива новца, а прасад прераста и умањује се њихова тржишна цена.

Сви ови разлози су навели пре свега мештане Мозгова да потраже помоћ инспекцијских органа и представника локалне самоуправе. Пољопривредници траже да се уз адекватне анализе организује откуп прасади и товљењика. Они још и кажу да су на адресама где су се обраћали добијали сличне одговоре који се своде на тврдњу да ти органи немају такву надлежност. У једном тренутку, према њиховој причи, размишљало се и о организованом протесту испред зграде општине Алексинац.

На неколико седница Општинског штаба за ванредну ситуацију разговарало се о овом питању и увек се добијао исти одговор, да су такве анализе могуће само за клање јединки за личну употребу тог меса.

Одговор да ли се нешто више од тога може учинити за ове сточаре, а да није кршење закона, потражили смо од представника Управе за ветерину.

Из ове Управе стигло нам је обавештење поводом Афричке куге свиња у општини Алексинац, које је упутила вршилац дужности директора Емина Миликар у коме се износи историјат појаве и развоја болести на овом подручју од краја јануара ове године.

У циљу спречавања ширења и сузбијања болести донета су три Решења 30.јануара, 3. и 18.фебруара, којима су делови територије општине Алексинац проглашене зараженим, а цела територија општине Алексинац угроженим подручјем.

„С обзиром на евидентно перманентно присуство вируса у циркулацији, промет свиња је морао бити предмет стриктне рестрикције у периоду прописаним Решењима у складу са законском обавезом, а која је предвиђена у року од 45 дана у зараженом и 30 дана у угроженом подручју”- стоји у достављеном саопштењу.

У истом допису се наглашавају активности Управе за ветерину које би олакшале положај овдашњих одгајивача свиња.

„Узимајући међутим у обзир објективне околности које се тичу отежавајућих услова и додатних трошкова држања свиња, Управа за ветерину је тражећи адекватно решење у оваквој ситуацији, изнашла могућност одступања смањујући период забране промета и могућност откупа свиња у краћем периоду, односно у року од 30 дана од последњег случаја у зараженом и 20 дана од последњег случаја АКС у угроженом подручју, под посебним контролисаним условима, у складу са чим би се стекао услов за релаксирање мера 18.03.2021.године.На жалост последњи случајеви АКС који су потврђени у Мозгову 13.03.2021. године имали су за последицу одлагање планираног релаксирања рестриктивних мера за период од наредних 30 дана, чиме би се услови за следећи термин за условну дозволу промета и организованог откупа свиња стекли 13.04.2021.године”- написано је поред осталог у обавештењу.

У овом допису се наглашава да Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде чини све у оквиру својих законских обавеза и могућности како би олакшала постојећу ситуацију у циљу решавања текућих проблема услед појаве ове заразне болести.

„Надокнада директне и индиректне штете услед настале болести узета је у приоритетним обрачунима по хитном поступку исплате и обрачуната на основу тржишне процене комисије која је оформљена у наведену сврху, укључујући и трошкове анализа, односно трошкове дијагностичког испитивања”- стоји у допису.

У циљу релаксирања тренутне забране промета и клања свиња у складу са Решењем, власницима, односно држаоцима свиња, омогућено је клање здравих свиња за сопствене потребе на газдинствима, уз претходно обављено клиничко и лабораторијско испитивање са негативним резултатима на АКС.

На крају овог обавештења стоји да је за све потребне информације и коресподенцију на локалном нивоу надлежан руководилац Регионалног кризног центра, шеф одсека ветеринарске инспекције са седиштем у Нишу. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × five =