„Липовац” се модернизује средствима Општине и Европске уније

Установа за одмор и рекреацију деце „Липовац” за две до три године ће функционално сасвим другачије изгледати. Садашње вишекреветне собе са једним купатилом на спрату, замениће собе са мањим бројем кревета и свака ће имати свој мокри чвор. Реконструисаће се и кровна конструкција, али ће зграда углавном да задржи првобитни облик, јер је под заштитом Завода за заштиту споменика.

Потребна средства од преко 73 милиона динара обезбедиће се из међународних донација и Буџета општине Алексинац. Европска унија ће преко програма ЕУ ПРО Плус подржати унапређење пословне инфраструктуре у 18 локалних самоуправа у регионима Шумадије, западне, јужне и источне Србије.

 Међу тим општинама је и Алексинац који је конкурисао са Пројектом за реконструкцију и модернизацију инфраструктуре Установе за одмор и рекреацију деце „Липовац”, ради пружања боље услуге различитим корисницима, укључујући спортске клубове, невладине организације, пензионере и туристе.

Укупна вредност тих радова је  618.629 евра, од тога ЕУ ПРО Плус суфинансираће са 381.983 евра, а остатак од  236.646 евра, обезбедиће се из других извора.

Ту информацију нам је потврдио и председник општине Алексинац Далибор Радичевић који нам је образложио одлуку зашто се локална самоуправа одлучила да конкурише баш са овом инвестицијом.

− Неопходна је реконструкција Установе „Липовац”, превасходно да бисмо је прилагодили данашњем времену и условима који су неопходни за смештај и деце и одраслих. Средства која смо добили од ЕУ ПРО Плус и средства која ћемо ми из нашег Буџета издвојити да реконструишемо ту установу су у току обезбеђивања. У суштини зато што то неће бити процес који ће се завршити у овој години, ми ћемо део средстава обезбедити из буџетске резерве општине Алексинац, до првог ребаланса када ћемо и остатак средстава као наше учешће обезбедити − каже Радичевић.

Он је и напоменуо да што се тиче самог објекта, пошто је он под заштитом Завода за заштиту споменика, неће доћи до драстичне измене спољашњег изгледа.

− Циљ ове реконструкције јесте да се кровна конструкција која је дотрајала замени и да се потпуно преуреди унутрашњост објекта. Сада су то вишекреветне собе са једним купатилом на спрату, циљ је да направимо да свака соба има свој мокри чвор, купатило, које је неопходно за даље функционисање. Доћи ће до неког смањења капацитета, али ће се повећати ниво услуге − објаснио је први човек алексиначке локалне самоуправе.

Реконструкција Установе „Липовац” имаће далекосежнији значај на крају, пре свега као нове могућности развоја туризма. Због природног амбијента, постојања манастира из 14. века и одређеног броја спортских терена ова дестинација би могла бити занимљива посетиоцима и спортским колективима целе године. Сада су смештајни капацитети скромног квалитета и зато су на неки начин и ограничавајући.

ЕУ ПРО Плус је већ помагао у изградњи алексиначке инфраструктуре намењене грађанима. Један од тих објеката је и реконструкција Зелене пијаце пре неколико година. По нашим информацијама представници ове организације боравиће деветог августа у посети граду на Моравици.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − 6 =