Лепе вести из Банковца: Деда Вуле напунио стоту, на помолу градња цркве

Прослава стотог рођендана најстаријег становника села, Вукашина Младеновића и прикупљање новца за градњу цркве цар Константин и царица Јелена, били су повод да се Банковчани и њихови гости из околних насеља окупе овог викенда. Ни хладно време, ни киша која је падала, нису спречили мештане да одржe планирани донаторски ручак и то баш на месту где су се окупљали њихови преци. Слављеник је, нажалост, морао да остане код куће, што је и разумљиво због његових година, али га је део гостију посетио и честитао му јубилеј.

На донаторском ручку, пред богатом трпезом нашли су се најмлађи становници Банковца, који су симболично одували деда Вулетову стоту свећицу.

Најмлађи одували свећице; фото: Саша Гидра Марковић

– Сакупили смо једну завидну суму новца која ће нам бити, за почетак, прилично довољна за изградњу овог нашег храма – говори на почетку нашег разговора, не скривајући задовољство Филип Клаин, један од најактивнијих Банковчана у овој акцији. 

Филип Клаин и Никола Тодоровић, председник Месне зајенице Банковац; фото: Саша Гидра Марковић

Каже нам да су се јавили и људи из Ниша, Београда, али и иностранства са жељом да помогну. Неки су већ дали донације, неки су обећали да ће помоћи. Међу њима су и представници алексиначке локалне самоуправе. Из Општине су, преноси нам Филип, најавили да ће за следећу годину определити и део средстава за изградњу банковачког храма.

Док се прикупља новац, чека се благослов нишке епархије.

– Када будемо добили благослов, сигурно ћемо кренути са још неком акцијом. До тада ћемо већ да започнемо процедуру за пренос парцеле, израду пројекта, и скупићемо сву документацију до пролећа, да бисмо на пролеће могли да почнемо са радом – додаје Филип. 

Фото: Саша Гидра Марковић

По свему судећи, ближи се дан када ће на месту светог камена у Банковцу нићи светиња на понос садашњих становника, али и будућих нараштаја, уједно и симбол слоге у овом крају и можда једне од најлепших прича од настанка овог села.

Извор насловне фотографије: Фејсбук страница Чувари Турије Банковац

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − six =