Алексинчани не заборављају Тому Здравковића

Сала алексиначког Дома културе синоћ је била испуњена до последњег места током Манифестације „Сећање на Тому Здравковића” што сведочи да ванвременски Тома Здравковић још увек није заборављен и да његове песме живе и даље привлаче публику.

Шесту годину заредом у Алексинцу је одржана манифестација посвећена нашем певачу Томи Здравковићу, који је на данашњи дан рођен у Алексинцу 1938. године, и која је окупила поштоваоце његовог рада, а занимљив и разноврстан програм остаће дуго упамћен.

На сцени Дома културе наступили су Лена Ковачевић и Душан Свилар, као и још неколико еминентних музичара, па су за клавиром били Никола Цветковић и Бојан Младеновић, а за виолином Љубица Величковић. Две Томине песме одсвирале су Лола и Данка Вељковић на виолини и клавиру.

На првој манифестацији посвећеној Томи Здравковићу, када је све почињало, учествовала је Лена Ковачевић и ево, после шест година поново се одазвала позиву организатора.

− Много је лепо и некако, стварно не могу да се не одазовем овој врсти догађаја која нас подсећа на једног од најплодоноснијих аутора једне бивше Југославије. Ја сам расла уз музику Томе Здравковића па ми је увек посебно драго да видим да је фантастичан одзив људи и да је тако увек лепа реакција публике на ово вече − била је пуна утисака Лена Ковачевић након концерта.

Синоћ, по трећи пут пред алексиначком публиком наступио је и Душан Свилар који за овдашњу публику има само речи хвале.

− Ова публика је феноменална публика која заиста пева као хор и то је оно што јако волим у Културном центру овде у Алексинцу, где сам просто на неки начин учествовао са публиком у концерту. Није било тако да сам само држао концерт, него сви смо заједно створили тај концерт и то је једно искуство које је заиста чаробно за све нас, који се бавимо извођачком уметношћу − закључује Свилар.

Иначе, организатори манифестације су од прошле године почели да деле плакете за допринос манифестацији „Сећање на Тому Здравковића” и прва добитница била је Гордана Живановић, чија је била иницијална идеја да заживи оваква манифестација. Ове године част да добију плакете имали су продуцент Оливер Пауновић и професор историје Зоран Стевановић.

− Ове године смо решили да се одужимо људима који су нам, такође, пуно помогли. Продуценту Оливеру Пауновићу из Ниша, који је заиста имао велику пословну храброст да са скромним средствима и уз велики пословни ризик уђе у продукцију документарног филма „То је Тома”. Документарног филма, који смо заједно продуцирали. Он је добио прву плакету, а другу плакету је вечерас добио Зоран Стевановић. Наш историчар о чијем раду нема потребе превише говорити, научни радник који неуморно ради на прибављању података. Наредне године добиће неко други. Има још људи који су пуно допринели, али нисмо хтели да правимо гужву на сцени ове године − рекао је Милош Паовић, уредник програма Центра за културу и уметност Алексинац.

Организатор програма је Центар за културу и уметност Алексинац, а покровитељ Општина Алексинац.

Више фотографија можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − nine =