Покушај преваре алексиначких привредника: Упис у „лажни” регистар није обавезан

Алексиначке привреднике ових дана изненадила је неочекивана пошта са којом је стигла понуда на дигиталној платформи под називом „Привредни регистар”. На адресе многих фирми у Србији последњих дана стигле су уплатнице за наводни упис у привредни регистар. То задовољство привредне субјекте би до 12. октобра наводно коштало четири и по, а после 15.000 хиљада динара. Нека предузећа добила су и два истоветна писма. И ништа нема спорно уколико неко жели да упише своју фирму на сајт ако му то маркетиншки одговара.

У овом случају ради се, најблаже речено, о покушају преваре и довођењу у заблуду привредника, каже један од наших саговорника, власник једног од овдашњих предузећа. Пошиљалац писама „Дигитална платформа” д.о.о. – Београд потенцијалним клијентима није насловио допис као понуду већ је направио форму службеног изгледа, цитирајући неке чланове закона који говоре о ослобађању од ПДВ-а уз стављање сајта www.privredni-pregled.rs, чији је назив готово идентичан Агенцији за привредне регистре (нема средњу црту) доводећи, највероватније свесно, привреднике у заблуду да се ради о неком званичном обавезном регистру. Да би ова „превара” била колико толико законски заштићена када се окрене уплатница налазе се Општи услови где се у 12. члану пошиљалац уплатнице одриче сваке одговорности за насталу штету онима који су се „упецали”, напомиње наш саговорник.

У једној алексиначкој књиговодственој агенцији су нам казали да ниједан њихов клијент није насео на овај допис јер су провером на сајту АПР-а установили да се ради о превари. Агенција за привредне регистре је, поводом обраћања великог броја привредних субјеката, била принуђена да поново јавно упозори своје кориснике да обрате пажњу на дописе „Привредног-регистра.рс”, којима се позивају да се упишу у поменути регистар, с обзиром да исти не представља званични регистар Агенције за привредне регистре.

Изглед и садржина писма

Примаоци ових дописа немају никакву законску обавезу регистрације на овом порталу, јер је у питању понуда која има искључиво комерцијалну сврху оглашавања за рачун привредног друштва „Дигитална платформа д.о.о. Београд – Нови Београд”, које је основано 14. фебруара 2020. године и регистровано за делатност истраживања тржишта и испитивања јавног мњења, стоји у обавештењу АПР. У Агенцији за привредне регистре не само што тврде да је у питању превара, већ указују да се и прошле године, баш у ово време бележи сличан случај. Привредни субјекти у Србији добијали су сличне уплатнице од фирме чији је власник иста особа, на износе од 5.000 динара, односно 16.000, уколико се накнада не плати у року. Стога, коверте са уплатницама, које ових дана грађани поново примају, спадају у комерцијалну понуду и регистровани субјекти не морају да их прихвате, наводе из АПР-а.

Коментаришући ову чињеницу познаваоци прилика кажу да је ово време када фирмама на наплату долази више ствари, те да је то моменат када их је могуће пре довести у ситуацију да помисле да тражену накнаду заиста треба и да плате.

Сумњу у вези са садржајем дописа код читалаца, који су медијима широм Србије указали на ову вест, изазвала је и та необичност да, не само да је у питању приватна фирма која се у обраћању маскира у државну институцију, већ и то да је власништво фирме страно. У регистру АПР-а се види да је фирма заиста регистрована 14. фебруара и то од стране Кристине Кнежевић из Новог Београда, на чију адресу је фирма регистрована, да би се пре 17 дана, 9. септембра 100% власништва пренело на Кристијана Грубишића, држављанина Републике Хрватске. Истог дана, 9. септембра, регистрован је и домен сајта привредни-регистар.рс, наводи један београдски недељник на свом порталу.

Јавност, нарочито привредна, огорчена је због овог покушаја преваре, па се на твитер налозима појављују објашњења од појединаца да се овде ради о кршењу закона.

„Ако примаоца дописа доведете у заблуду (или одржите у њој) да је пошиљалац неки државни орган, и тако га наведете да вам, на штету своје имовине, нешто плати – чините кривично дело преваре из чл. 208 КЗ РС”, написао је привредник Зоран Чичак на твитеру. „У овом случају, израз ‘регистар’ је искоришћен за довођење у заблуду”, приметио је Чичак.

Да ли ће овај покушај „преваре” остати некажњен остаје да се види. Писца ових редова занима како би прошао овај наводни држвљанин Хрватске, по писању медиј, да је такву превару покушао у САД.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − four =