Bukovik

„Културно стваралаштво на селу”: Мозговци коловође

Културно стваралаштво на селу, које годинама организује Центар за културу и уметност Алексинац, најзначајнија је и скоро једина манифестација у културном животу села која има задатак да очува традицију и културну баштину. Пандемија вируса корона одложила је све велике манифестације, па и ову, а такође диктирала је и датум када ће се овај програм коначно одржати.

− Ове године села се неће сусретати као што је то било ранијих година, већ ће свако понаособ, у оквиру манифестације „Културно стваралаштво на селу”, представити свој културно-уметнички програм – рекла је Лидија Ракоњац, организатор културног програма у Центру за културу и уметност.

Своје учешће ове године потврдило је седам културно-уметничких друштава, а програми ће се одвијати сваког петка и једног четвртка током октобра и почетком новембра.

Прва смотра заказана је за сутра, 2. октобар, када ће се чланови КУД „Буковик” из Мозгова у свом Дому културе од 19 сати и 30 минута представити својим културно-уметничким програмом, који укључује здравицу, народне обичаје, изворне и народне песме, народне игре и солисте на инструментима.

Како смо сазнали од организатора, током трајања програма поштоваће се све превентивне мере, неопходно ће бити ношење маски и поштовање социјалне дистанце, али ће, са друге стране, бити и ограничен број људи у публици у складу са простором у коме ће се програми одвијати.

Коначни суд о овогодишњем стваралштву на селу даће стручни жири.

− Као и ранијих година, програме ће оцењивати стручни жири. Због услова који су КУД-ови имали ове године, а то је много мање проба него раније, они који су најспремнији, имају најшареноликији програм и који је чврсто утемељен у нашој народној традицији сигурно ће имати више успеха него који су мање и скромније радили, али ће жири свакако имати разумевања за све – додаје Ракоњац.


Програм „Културног стваралашта на селу 2020”:

КУД „Буковик” Мозгово
2. октобар, Сала Дома културе у Мозгову

КУД „Дејан Јовановић Деша” Тешица
9. октобар, Велика сала Дома културе у Алексинцу

КУД „Видовдан” Велики Дреновац
16. октобар, Сала Дома културе у Великом Дреновцу

КУД „Алексиначки Рудник” Алексиначки Рудник
23. октобар, Велика сала Дома културе у Алексинцу

КУД „Младост” Житковац
29. октобар, Сала Дома културе у Житковцу

КУД „Мерак” Вукашиновац
30. октобар, Велика сала Дома културе у Алексинцу

КУД „Бисер” Дражевац
6. новембар, Сала Дома културе у Дражевцу


Насловна фотографија из архиве.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 2 =