Куга се шири Мозговом, а појавила се и у Краљеву

Појава свињске афричке куге у Мозгову дигло је на ноге тамошње одгајиваче свиња. После почетних неспоразума, након разговора између представника институција и грађана, утисак је да је дошло до међусобноg разумевањa.

Синоћ на скупу у мозговачком Дому културе представници локалне самоуправе предвођени председником општине Далибором Радичевићем су имали радни састанак са мештанима, а обострана оцена је да је скуп протекао у коректној атмосфери и уважавању.

− Народ је схватио да нас је задесило то што нас је задесило. Шта мора да се уради – мора. Једино што смо успели након три-четири збора која смо одржали, јесте да се уважи да се све свиње не еутанизирају, као што је стајало у првом решењу које је стигло из Београда. Сва домаћинства морају да се прегледају, она грла која су заражена ће и тако да угину за дан-два, а здрава да се држе у некој врсти карантина. То је исто рекао и председник општине, а то смо мишљење добили и из Министарства. Наравно свима који имају болесну свињу, а која треба да буде уништена, биће им надокнађена штета и то по солидним ценама. Ми смо константовали да су ти износи изнад тржишних цена, тако да је барем у том делу то позитивно − каже председник Месне заједнице Мозгово Драган Радојевић, уз оцену да је синоћни збор протекао мирно, људи су саслушали председника и једноставно, хтели су да чују да ли имају подршку општине, што им је и потврђено.

Први човек општине Радичевић нам је казао да је већина грађана сагласна и да је схватила које су неопходне мере у борби против ове болести, без обзира колико је то болно. Он је упозорио грађане да само за обележене свиње које се буду уништиле следује надокнада од државе, која је веома коректна и позвао је одгајиваче да то ураде. Он је замолио одгајиваче, а што је био један од синоћних договора, да јединке које су измештене из обора на појатама или у неко друго место врате и допринесу заустављању ширења епидемије. Другачије понашање је веома опасно, али и законски кажњиво.

Радичевић је саопштио и неповољну вест да су у још четири домаћинства у Мозгову и у два у селу Краљеву еведентиране заражене свиње и да следи њихово одстрањивање када ће сутра изаћи на терен ветринарске и комуналне службе.

Како смо сазнали биће повећан и број екипа која ће обављати прегледе и узимати узорке како би се сазнало које су јединке заражене, а које не, односно у којим оборима је стигла болест.

 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − one =