Житковачка црква коначно добија пун сјај

Након деценијске паузе у житковачком храму „Светог Архангела Гаврила”  кренуло се са радовима на уређењу зидова и припремању за наставак осликавања њене унутрашњости. Иако су радови започети још 2010. године, након дуже паузе, тренутно се ради на сређивању леве и десне куполе, а за почетак марта планирано је да се крене са фрескописима.

Sveštenik Aleksandar Lukić− После десетак година указала се прилика, на наше инсистирање и на инсистирање људи који су редовни овде у цркви, који имају жељу да ову цркву приведемо крају са потребним радовима, појавила се идеја да једноставно наставимо са осликавањем храма. Контакирали смо мајстора, фрескописца, који је у периоду 2010/2011. године радио на осликавању олтарског дела цркве, где је урађено неких стотинак квадрата и договорали наставак радова – рекао је у разговору за наш портал, протонамесник Александар Лукић, старешина храма.

Санација крова, одрађена претпрошле године, довела је до испуњавања услова за наставак радова на осликавању житковачог храма.

− Управо припремамо леви и десни део цркве где се налазе певнице, ту броји негде око седамдесетак квадрата површине где планирамо почетком или средином марта, као што сам већ рекао, у договору са мајстором, да кренемо са даљим осликавањем. Јавили су се људи, њих десетак-петнаест можда и више, који имају вољу да својим средствима помогну у томе – додао је Лукић.

Поред парохијана, велику подршку за наставак ових радова дала је и локална самоуправа и сам председник општине Далибор Радичевић.

− Поред залагања да се сва папирологија око водоторња реши, Општина Алексинац је узела учешћа и што се тиче фрескописа и издвојиће одређена средства што се тиче ових радова за март месец. Свакако, њихово учествовање у овоме довело је до тога да започнемо ове радове, јер без тих средстава можда и не бисмо скупили довољно, колико је потребно за осликавање ове површине – рекао је свештеник Лукић.

Црква „Светог Архангела Гаврила” у Житковцу једна је од већих цркава у Нишкој епархији, чија квадратура грубо износи око 2000 квадрата. Њено комплетно осликавање захтеваће доста времена, труда и новца, али уз залагање свештеника, чланова Црквеног одбора и помоћи мештана и локалне самоуправе ти радови моћи ће да се приведу крају у неком будућем периоду.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 2 =