Кућне посуде за производњу еколошког ђубрива

У општини Ражањ, још пре једне деценије, су озбиљно приступили компостирању одређене врсте ђубрета. Још тада су, како нам каже Ђорђе Тодоровић из Општинске управе Ражањ, запослен на пословима заштите животне средине, у овој локалној самоуправи схватили   да ако се што више органски отпад склони са ђубришта биће мање проблема, типа да се запали депонија. Како објашњава наш саговорник када се гура отпад ствара се метан, и онда се депонија пали.

Осим тога овде, у општини која већ више деценија важи за еколошки веома одговорну средину, су желели да и за грађане и пољопривреду учине позитивне помаке. Произведени компост су делили корисницима за узгој цвећа, а воћарима и повртарима за производњу здраве хране.

Ових дана се отишло и корак даље. Захваљујући визији и упорности набављени су и компостери па ће компост убудуће моћи да праве и сами грађани. Предузимљиви Тодоровић нам објашњава да је видео на интернету коришћење овакве посуде у Енглеској и почео да пише пројекте за донације. Посрећило му се и већ је допремљено десет посуда.

‒ То су посуде које смо добили из донације из Турске развојне агенције. Оне функционишу тако што се поставе у двориште где се убацује органски отпад, лишће или било шта имате у дворишту, додају се наравно и микроорганизми. После неких месец дана добија се здрав компост који може да се користи у органској производњи, као органско ђубриво ‒ објашњава наш саговорник.

Ђорђетово објашњење и показивање паковања у коме је допремљен један од компостера са пажњом је пратио и присутни воћар из овог краја Братислав Милосављевић, који већ има сарадњу са службама задуженим за екологију и комуналну хигијену.

‒ Ја сам задовољан, радим компост 5-6 година у сарадњи са њима. Од њих добијам ензиме, наравно те органске ствари све стављам, и након 6 месеци до годину дана ја имам веома квалитетан компост који користим у повртарству, за паприку, парадајз, за јагоду и друге културе ‒ каже Братислав.

Он је исказао интересовање да се укључи и у овај нови пројекат који локална самоуправа покреће и надограђује активности које су ову малену општину и реално позиционирале на високо место на еколошкој карти Србије.

Један коментар

  1. Svaka cas ????????????????????????????????????
    Kad bi svi to radili Srbija bi bila nJcistija zemlja,ali nas narod pre ce zsgaditi sve reke, jezera, sume…. pa onda kuka na politicare

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one + five =