Крајем седмице обрачун са комарцима и крпељима

Крајем ове седмице, тачније у петак и суботу биће спроведене акције сузбијања крпеља и комараца.

У организацији Општинске управе општине Алексинац овог петка, 1. јула вршиће се сузбијање крпеља на фреквентним зеленим површинама на територији општине Алексинац и то уређајима са земље у парку Брђанка и другим мањим зеленим површинама у Алексинцу, Старом и Новом гробљу и неформалним излетиштима у околини, парковима на Ал. Руднику и у Житковцу, на уређеном делу обале Бованског језера и на меморијалним местима, на истим локацијама и у истом обиму као и претходних година.

Да би се акција успешно реализовала и избегле нежељене последице моле се грађани да у време третмана не бораве на поменутим локацијама и не изводе кућне љубимце. Пчелари се обавештавају да предузму мере заштите пчелињих друштава уколико иста држе у непосредној близини наведених локација.

У петак 1. и у суботу 2. јула биће спроведена акција сузбијања ларви и одрасле форме комараца. 

Сузбијање ларви у барама, ископима, каналима и деловима старог корита реке Јужне Мораве и појединим деловима тока реке Моравице врши се директним аплицирањем препарата у водене површине које су станишта ларви комараца и не представља никакву опасност за пчеле.

Сузбијање одрасле форме комараца вршиће се у дневним часовима на доступним површинама под трском, дрвенастом и другом високом вегетацијом на обалама описаних водених површина на којим се претходно врши третман ларви, а у вечерњим часовима у парку Брђанка и неформалном излетишту Јаз у Алексинцу, појединим улицама са дрворедима у Алексинцу и на Ал. Руднику и доступним површинама уз реку Моравицу у насељима Вакуп и Краљево.

Сузбијање одрасле форме комарца врши се прскањем моторним леђним пумпама, ULV уређајима са возила и термалним замагљивањем и представља опасност за пчеле, па је потребно да грађани који живе у непосредној близини површина где се изводи третман, а у које осим напред наведених спада и житковачка бара, баре у Срезовцу и Горњем Љубешу, баре и приобални појас Ј. Мораве у Бобовишту и сличне површине које су у близини насеља, спрече кретање пчела за време вршења акције.

Уколико због неповољне временске ситуације буде потребно одлагање или прекидање акцијаграђани ће бити благовремено обавештени.

Акције ће и овог пута изводити заједно предузећа ДЕ МУС доо Београд и СИНИТРА ДДД доо Ваљево.

Детаљније информације о локацијама и току акције заинтересовани могу добити од Владимира Никодијевића, руководиоца акције испред Општинске управе општине Алексинац на телефон 060 2182244

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − seventeen =