Ковид у Алексинцу: Прва недеља у трећем таласу са „охрaбрујућим“ резултатима

Прошлонедељни подаци о броју заражених и првих прегледа на подручју општине Алексинац су охрабрујући, али далеко од тога да указују да се вирус смирио. У ковид амбулантама Дома здравља и Опште болнице у протеклој седмици тестиранa је 901 особа и код 261 пацијента откривено је присуство вируса корона. Процентуално гледано, то је смањење броја заражених у односу на претходну недељу за нешто више од четири одсто.

У истом периоду у Ковид амбуланти у Житковцу било је 444 првих прегледа, 949 поновних прегледа и 211 особа је било са респираторним симптомима код којих није евидентиран КОВИД-19. И овде је дошло до смањења броја првих прегледа у односу на претходну седмицу за скоро 13 одсто.

− Епидемиолошка ситуација на територији општине Алексинац, након прошле недеље када је дошло до успорења у порасту броја заражених, сада је, могу да кажем са задовољством, први пут у паду број оболелих. Ово је прва недеља од почетка трећег таласа када је број заражених и првих прегледа мањи него у претходној. Што се тиче броја позитивних мањи је за 4,04 процената, а што се тиче броја првих прегледа чак за 12,83. То су јако добри знаци, надамо се и очекујемо да се и ова недеља настави у том тренду − казао је епидемиолог др Родољуб Живадиновић, који је и директор алексиначког Дома здравља, на данашњој седници Општинског штаба за ванредне ситуације.

Директор Опште болнице у Алексинцу др Горан Видић, такође је указао на повољнију епидемиолошку ситуацију у односу на претходни период. У Ковид амбуланти ове установе у протеклих седам дана било је 369 првих прегледа, 719 контролних и дато је 935 терапија.

− Што се тиче грађана, ми имамо сада повољнију ситуацију. И што се тиче и броја првих прегледа у Ковид амбуланти у самој болници и што се тиче броја тестираних и позитивних грађана. Укупно је тестирано у општини 901 грађанин протекле недеље, а позитиван је 261, што је пад у односу на претходне недеље – каже др Видић о тренутној епидемиолошкој ситуацији.

Оба ова алексиначка лекара недвосмислена апелују на грађане да се и даље придржавају прописаних мера у борби против ширења вируса, јер епидемиолошка ситуација је и даље нестабилна и тешка.

Један коментар

  1. Ljudi se pridrzavaju mera ali se svestenici ne pridrzavaju. Po kucama ulaze obuveni,maske ne nose,krst ne dezinfikuju i ne ide samo jedan vec njih dvojica. Da li je krizni stab takve mere propisao?

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × three =