Корона у Алексинцу: Вирус нас није напустио, вреба прилику

Епидемиолошка ситуација на подручју општине Алексинац је тренутно повољнија у односу на ранији период, што показују и статистички подаци. Смањен је број тестираних особа са позитивним резултатом и број првих прегледа, односно особа које се због симптома који указују на ковид први пут обраћају лекару. И поред таквих резултата, општински Штаб за ванредне ситуације на данашњој седници одлучио је да на снази и даље остане ванредна ситуација на територији општине Алексинац, јер постоји реална опасност да се епидемија поново разбукта.

Значи, раније донете мере, попут ограниченог радног времена угоститељских и других објеката, ограничени број људи у просторијама, обавезно ношење маски и физичка дистанца, као и друге одлуке још су на снази и грађани и правна лица дужни су да их се придржавају. Спровођење ових мера контролишу и надлежне инспекцијске службе и, како је речено на данашњој седници Штаба, нема већих кршења тих мера, а против оних где је већ установљено кршење тих одлука, биће поднете пријаве. Ради се о неколико случајева.

За протеклих седам дана у Општој болници тестирана је 191 особа ПЦР тестом и у 24 случајева узорак је био позитиван. Подаци показују да је последњих дана дневно било око троје заражених што је вишеструко мање у односу на претходне седмице. У периоду од 23. јуна до 6. августа је урађено 571 ПЦР тестова, а позитивно је било 139 узорака. И подаци о првим прегледима у Општој болници и ковид амбуланти у Житковцу су у опадајућем броју, што је још један показатељ да се епидемиолошка ситуација у општини Алексинац стабилизовала. Позитивно је што у послењој седмици ниједан пацијент из Алексинца није упућен на лечење у ковид болницу Клиничког центра Ниш, већ оболеле особе, уз кућну изолацију, терапију добијају у алексиначким ковид здравственим просторијама.

Да ли ће на наредним седницама бити укинута ванредна ситуација у нашој општини пре свега зависи од самих грађана, да ли ће се и даље придржавати прописаних мера или ће доћи до опуштања и поновног разбуктавања епидемије. Алексиначки здравствени радници још једном су нагласили значај ношења маски на ризичним местима, држање физичке дистанце и редовно и правилно прање руку. За сада, то су најсигурније методе у борби против овог вируса.

 

Један коментар

  1. Шта је довело до смањења броја заражених? Ништа се у граду није променило,и даље пуни кафићи и даље 70% људи не носи маске

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − three =