ИН МЕМОРИАМ: Томислав Брзаковић Брзи

У алексиначкој болници јуче је, после дуге и тешке болести, преминуо Томислав Брзаковић, новинар у пензији из Тешице. Рођен је 18. октобра 1935. године у овом великом моравском селу.

У чаробни свет новинарства, Брзи или Тома краљ, како су га звали његови пријатељи, крочио је давне 1965. године, када је као хонорарни сарадник почео да пише за нишке Народне новине које су тада излазиле на 15 дана. Сарадњу са Народним новинама интензивирао је почетком 1971. године јер је тада овај лист почео да излази сваког дана, али је сарађивао и са ЕИ новинама, листом нишке Електронске индустије, где је радио као самостални референт продаје. Његов животни сан да буде професионални новинар остварио се 1. маја 1971. године, када је почео да ради у ЕИ новинама, а неколико месеци касније постао је и члан Савеза новинара Југославије. У раној младости бавио се и фудбалом – био је голман ФК Јастрепца из Тешице.

Брзи је, како се то каже, био новинар опште праксе. Између осталог, опробао се и у спортском новинарству и то веома успешно. Од марта 1975. до 1991. године био је извештач сплитске Слободне Далмације из Ниша са фудбалских утакмица Прве савезне лиге. На Велику Госпојину, 28. августа 1978. године, за Радио Сплит извештавао је из Пирота са утакмице шеснаестине финала Купа Југославије у фудбалу између Радничког и Хајдука, јер репортер Радио Сплита Едо Пеци није могао да допутује у Пирот.

Био је и сарадник Јутарњег програма Радио Ниша.

Почетком 2000. године отишао је у инвалидску пензију, али је наставио да се бави новинарским послом пишући о људима и догађајима из алексиначког краја и овог дела Србије. Више од деценије и по вредно је писао за Народне новине без хонорара, а његове текстове објављивани су и у листу Реч радника, Алексиначкој речи и на неким порталима.

Онима који су га познавали остаће у сећању као добар човек, добар друг и поуздан пријатељ.

Томислав Брзаковић биће сахрањен у понедељак у 12 сати на гробљу у Нишу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five − one =