Aleksinac korona virus

Корона у Алексинцу: Озваничен и други случај

Алексинац је на листи градова који имају најмањи број потврђених случајева коронавируса. Према званичним подацима, за сада је на територији целе општине присуство вируса потврђено код двоје људи. И то су последњи подаци, који су јуче објављени на сајту COVID19.

Оно што Алексинчане још интересује, а за сада је питање без одговора, јесте колико је људи са подручја општине тестирано на вирус.

Први случај коронавируса у Алексинцу је забележен 28. марта, а како смо незванично сазнали, ради се о млађој жени која је након краћег задржавања у нишком Клиничком центру отпуштена из болнице. Да је у Алексинцу потврђен и други случај обелодањено је 4. априла када је Савез пчеларских организација Србије објавио саопштење да је њихов председник др Родољуб Живадиновић, који је и директор Дома здравља у Алексинцу, позитиван на Ковид-19.

Да је у општини велики број пацијената са респираторним тегобама и повишеном температуром потврђује то што је ковид амбуланта у Житковцу због повећаног обима посла морала да отпочне 24-часовни рад у две смене. Ипак у овој ординацији се још не узимају узорци за тестове на коронавирус, већ се након анализа крви и евентуално рендген снимања, уколико има индикација пацијенти шаљу даље у Ниш или враћају на кућно лечење.

Добра ствар је што се и ковид ординације припремају за узимање узорака за тестове на коронавирус, а како је раније најавио директор Дома здравља у Алексинцу ускоро би требало да отпочне обука сестара за узимање брисева. Када се заврши обука и отпочне узорковање у Житковцу, тада ћемо вероватно имати и бољи увид у евиденцију о броју тестираних и потврђених случајева на коронавирус у алексиначкој општини.

Иначе за сада је, према подацима са сајта Covid19 статистике, 335 Алексинчана у самоизолацији.

Што се потврђених случајева у окружењу тиче, званично је највише оболелих у Нишу 90, Крушевцу 55, затим следе Прокупље са пет и Сврљиг са три потврђена случаја. У Мерошини, Сокобањи и Ражњу за сада ниједан грађанин није позитиван на Ковид-19, бар према званичној статистици.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − two =