Корона стагнира, активни други вируси

У алексиначким ковид амбулантама све је мањи број новооболелих особа од ковида 19. Викенд иза нас је био стабилан, тако да је јуче, у недељу, од 33 анализирана узорка само у три случаја откривено присуство вируса корона. У суботу, иако се јавило 55 пацијената са симптомима сличним овом вирусу, није било новозаражених овим вирусом.

У протеклих седам дана евидентирано је тринаест нових пацијента са ковидом 19, или просечно, на дневном нивоу било је мање од две новооболеле особе, односно 1,85 лица. У истом периоду тестирано је 458 пацијената или нешто више од 65 особа дневно.

Протекла седмица, у односу на ранију, била је још повољнија пошто је тада било 514 сумњивих пацијента и од њих је, у 17 случајева забележено ново оболевање. На дневном нивоу то су 2,4 заражене особе. У првој седмици овог месеца је била неповољнија ситуација јер смо тада имали 30 новозаражених, или на дневном нивоу 4,28 особа.

Очито да је у протеклих седам дана епидемијска ситуација била слична као у последњој недељи новембра, када смо такође имали у седам дана тринаест новооболелих. Подаци у дужем периоду указују на то да ковид 19 није више тако опака болест која је некада изазивала и панику међу становништвом.

У овдашњим здравственим установама приметно је да има много респираторних и стомачних вируса. То је било карактеристично нарочито за другу половину новембра. Према речима епидемиолога др Родољуба Живадиновћа из алексиначког Дома здравља, појавили су се и пацијенти са грипом. Опрез је, нарочито код хроничних болесника, још увек потребан када су у питању вирусна и друга заразна обољења.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − one =