Корманке одушевиле и жири и посетиоце

На базену Бањица у Књажевцу јуче је одржан кулинарски фестивал „Тозин лонац”, на коме је учестовала и екипа Етно удружења „Корман” из Кормана. Иако је била тропска врелина, а температура се примакла 40. подеоку на Целзијусовој скали, у припремању јела домаће и иностране кухиње и специјалитета од јарећег меса учествовало је чак 18 екипа.

Овога пута Корманке су се определиле за припрему старих  јела из алексиначког краја и, може се рећи, да уопште нису погрешиле. Својим кулинарским умећем одушевиле су како посетиоце ове традиционалне манифестације тако и чланове жирија који су на рачун екипе из Кормана изрекли низ комплимената и похвала.

− Награђене смо дипломом за најбољу традицоналну трпезу. Овога пута припремиле смо червиш, старо и помало заборављено јело од пилећег меса као предјело и пасуљ у црепуљи под сачем на кормански начин − каже за наш портал Радица Бабић, председница Етно удружења „Корман”.

У знак сећања на Светозара Јовановића, некадашњег врсног археолога књажевачког Завичајног музеја и великог заљубљеника у кулинарство, фестивал су организовали Удружење за неговање традиције „Извор” и Општина Књажевац.По најавама организатора, наредне године у граду на ушћу Сврљишког и Трговишког Тимока биће приређено такмичење у припремању јарећег меса под називом „Јаре па паре”.

Одлазак екипе Етно удружења „Корман” на фестивал у Књажевцу организовало је Удружење грађана Центар за регионални развој „ДАРС” из Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − 3 =