АЛЕФ: Представљена књига о храбрим женама у авијацији

„Небеске хероине света” назив је књиге професорке Радмиле Тонковић, која је синоћ представљена у оквиру програма Алексиначког летњег фестивала. Књига сачињује јединствену енциклопедију на тему летења и улози жена у авијацији са преко 2000 биографија жена летача широм света обогаћене сликама и илустрацијама, а најзначаније место у овој енциклопедији заузимају Руске авијатичарке.

Радмила Тонковић радила је више од две деценије у Команди РВ и ПВО у Београду, као овлашћени преводилац и документариста руских правилника употребе ваздухопловне борбене технике. За заслуге у нашој авијацији награђена је почасним знаком РВ.

Књига „Небеске хероине света” је најпре штампана на руском језику и проглашена је првом и једином, универзалном светском енциклопедијом о женама у ваздухопловству. На ваздухопловној академији и у техничким школама у Русији, ова књига користи се као уџбеник.

О књизи су поред ауторке говорили и Гранка Марковић, професорка математике у пензији и Љубивоје Ранђеловић, официр ваздухопловства у пензији. А у музичком делу учествовао је Борис Милојевић.


Вечерас „Цацијев успоменар”, сутра „Дечији кабаре”

Вечерас у дворишту Завичајног музеја од 20 сати глумац Милан Цаци Михаиловић евоцираће своје успомене кроз кабаретску представу „Цацијев успоменар”.

„Цацијев успоменар” је прича о „репрезентацији духа” једног позоришта, једног града и једног времена. Приче чувају од заборава легенде попут Зорана Радмиловића, Љубе Мољца, Ташка Начића, Гаге Николића, Данила Бате Стојковића, Мире Траиловић, Мире Бањац, Тање Бошковић, Светлане Цеце Бојковић, Горице Поповић, али и о декоратерима, реквизитерима, шминкерима, суфлерима, тон мајсторима и другим радницима позоришта.

Први дан викенда, 26. јун, резервисан је за најмлађу публику, која ће имати прилике да ужива у представи „Дечији кабаре” Позориштанцета с Југа из Ниша. У представи учествују Марко Милисављевић, Милан Јовановић и Братислава Милић. Почетак програма је заказан за 19 сати.


Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 − four =