Концерт пријатељства

Алексиначки мешовити хор „Шуматовацˮ имаће прилику да угости госте, Мешани певски збор КУД „Јевницаˮ из истоименог места у Словенији, и са њима изведе један занимљив заједнички концерт. У питању је познанство и сарадња која је настала током новембра 2019. године када је наша најстарија певачка дружина гостовала у Марибору.

‒ Задовољство нам је да најавимо заједнички концерт пријатељства, на коме ће се представити наши гости, Мешани певски збор КУД Јевница, који нам долази из Словеније. О концерту овог хора у Алескинцу се разговарало још приликом гостовања Алексиначког мешовитог хора Шуматовац и Алексиначког градског оркестра у Марибору новембра 2019. године, непосредно пре епидемије короне. Господин Јернеј Куковица, из Јевнице, био је на том концерту, са представницом Друштва словеначко-српског пријатељства „Здравицаˮ и тада се родила идеја. Сада када су се стекли услови, почињемо ову сарадњу између два хора ‒ поручују из АМХ „Шуматовацˮ.

Мешани певски збор ради у оквиру КУД Јевница. То је мало место уз реку Саву, близу Љубљане. У Јевници постоји дуга традиција хорског певања, која је доживела процват после Другог светског рата. Генерације хорских певача су неговале највише партизанске и народне песме, које се и сада радо изводе. Хор који нам сада долази, основан је 2003. године, са мотивом да прошири свој програм и на друге области хорске уметности. Ове године обележава 20 година рада, турнејом по Србији, где ће одржати концерте у Алексинцу и Нишу.

Програм гостију ће бити посвећен словеначким народним песмама, али ће бити изведене и православне духовне композиције, док ће домаћини, Алексиначки мешовити хор „Шуматовацˮ изводити хорске обраде српских народних песама, најпознатијих домаћих композитора хорске музике Мокрањца, Тајчевића и других. За ову прилику спремају и словеначку народну песму.

С обзиром да је Алексинац град са веома дугом традицијом хорског певања и да се у овако малом граду хорско певање толико воли и поштује, очекује се велики одзив хорске публике која ће пожелети да чује овај концерт, а такође и испоштује госте из Словеније.

„Концерт пријатељстваˮ ће бити одржан у Великој сали Дома културе у петак, 9. јуна, са почетком у 20 часова.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + 7 =