Дани јагода више нису радост, већ борба за опстанак

Традиционална манифестација „Дани јагодаˮ се сутра по 17. пут одржава у селу Гредетину од 13 часова, у тамошњој Црквеној порти. Очекује се да своје производе изложи пар произвођача са овог подручја који се и даље баве гајењем овог воћа.

Организатор Удружење „Јагодаˮ упозорава на тежак положај пољопривредника који су подигли плантаже јагода, уз напомену да је ово једна, ако не и најтежа сезона за њих. Приликом прошлогодишње садње јагода, репроматријал је био изузетно скуп, осим недостатка радне снаге повећана је и њихова сатница, а кишно пролеће придоноси пропадању плодова. Када се све то узме у обзир, цена конзумних јагода од 150 до 180 динара за килограм је више него дестимулативна за озбиљну производњу.

У овом удружењу још и кажу да после пар лоших година, прети опасност да се потпуно угаси гајење јагода, осим у окућницама, на подручју општине Алексинац која је некада била симбол за квалитетну јагоду. И она се, према проценама, тада гајила на преко 200 хектара, а сада да ли је има на нешто више од десет хектара.

У удружењу „Јагодаˮ из Гредетина кажу да активности усмеравају да помогну малобројним преосталим произвођачима како не би одустали од те производње и након ове катастрофалне сезоне најављују неколико предлога који би могли да се нађу у локалним руралним мерама за следећу годину.

У сваком случају посетиоци који се нађу сутра у Гредетину имаће прилику да се увере у квалитет јагода са овог подручја иако је било мало сунчаних дана, односно свакодневно је падала киша. А то овом воћу никако не прија.

На манифестацији своје финансијске услуге пољопривредницима представиће и 3Банка. Покровитељ овогодишњих Дана јагода је Општина Алексинац.

Посматрано по општинама, према подацима које објављују медији, Шабац је први са 292 хектара, испред Варварина са 184, Крушевца 160, Гроцке 130 и Лесковца са 122 хетара површине под јагодама.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + two =