Ко ће први до Часног крста?

У четвртак 19. јануара, на Богојаљење, на Јужној Морави код Катуна биће одржано 11. по реду такмичење у пливању за Часни крст.

Трка ће стартовати тачно у подне, а такмичари ће се надметати на деоници од 33 метра која, у ствари, симболизује број земаљских Христових година.

Пливачи који освоје прво, друго и треће место биће награђени пехарима. Како налаже традиција, пре самог такмичења, биће одржано водоосвећење, а након тога пливачи ће се покропити и добити благослов.

Под покровитељстом Општине Алексинац, пливање за Часни крст организује Црквена општина у Станцима. Организаторима акције помогли су Месна заједница Катун, Сепарација „Јаковљевић и син” и „Месокомерц”са Алексиначког Рудника.

Да подесетимо, прошле године први до крста допливао је Милорад Џунић из Тешице.

Интересантан је податак да је у минулих десет годиназа Часни крст пливало преко 130 одважних пливача, међу којима је била и једна пливачица. Највише их је било 2020. године (преко 20), а најмање 2016 (6). У аналима такмичења остало је записано да је двојици такмичара пошло за руком да два пута освоје Часни крст. То су Драгољуб Шикман, професор физичког васпитања из Алексинца, и Дејан Костадиновић, рудар из Бобовишта.

Ево ко су били победници у минулој деценији:

2013. Небојша Ценић, Тешица
2014. Драгољуб Шикман, Алексинац
2015. Бојан Станковић, Алексинац,
2016. Драгољуб Шикман, Алексинац,
2017. Милош Вулетић, Алексинац,
2018. Дејан Костадиновић, Бобовиште,
2019. Дејан Костадиновић, Бобовиште,
2020. Драган Костадиновић, Бобовиште,
2021. Александар Ђурић, Алексиначки Рудник,
2022. Милорад Џунић, Тешица.


Пријаве од данас

Како нас је обавестио јереј Стефан Милановић, парох станачки, који је пре 11 година покренуо ову несвакидашњу манифестацију,  заинтересовани такмичари  могу да се пријаве од данас до 19. јануара, најкасније до 11.30 сати, на телефон 065/40-17-437.

Уз пријаву је неопходна и потврда лекара о психофизичкој спремности.


Насловна фотографија: Архива.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × two =