Lipovac

Knjiga o najstarijoj svetinji u opštini

Preko šest stotina godina života manastira u Lipovcu smešteno je u publikaciji koja će ugledati svetlost dana zahvaljujući neumornom radu aleksinačkih istoričara, a pod pokroviteljstvom Biblioteke „Vuk Karadžić” i Centra za kulturu i umetnost Aleksinac. Promocija monografije „Manastir svetog Stefana u Lipovcu od 1399. do 2019. godine” biće upriličena sutra od 19 sati u dvorištu Zavičajnog muzeja.

Cela monografija je rezultat dužeg istraživanja koje je sproveo profesor Zoran Stevanović sa svojim saradnicima Milanom Petrovićem, Anom Milošević i Sinišom Golubovićem. Ona predstavlja celinu jedne svetinje koja je na našim prostorima, tačnije u našoj opštini najstarija. Može se svrstati u red sa onima koji su nastali u doba Nemanjića i Lazarevića pošto je njen ktitor despot Stefan Lazarević sa svojim bratom Vukanom iz 1399. godine, a inače monaško bratstvo je zasnovao monah German.

− Monografija prati celokupni istorijat ove svetinje, prati njeno stradanje kroz burne vekove, najpre pod turskom vlašću, a zatim procvat u vreme oslobođenja u doba kneza Miloša. Pamti burne događaje koji su usledili na ovim prostorima u vreme srpsko-turskih ratova, zatim bugarske okupacije, Drugog svetskog rata, pa sve do današnjeg dana. Ova monografija se razlikuje od drugih po tome što te druge monografije uglavnom kada govore o manastirima govore o njihovoj arhitekturi i freskama, ali malo se bave ljudima koji su živeli i činili bratstva ili sestrinstva ovih monaških zajednica. Za razliku od toga, mi smo se posvetili i životu ljudi koji su činili te monaške zajednice − objašnjava profesor Zoran Stevanović.

Knjiga o LipovcuOva publikacija se sastoji od prvih podataka koji datiraju od nakon oslobođenja od Turaka pa sve do današnjeg dana. Autori su imali široke istorijske izvore, pre svega iz arhive samog manastira, zatim jedan deo arhive Eparhije niške. Uz to, služili su se širokom literaturom, jer je pre skoro pola veka objavljena prva monografija ovog manastira, što pokazuje kolika je njegova vrednost i njegov značaj, a pre 20 godina u čast šest vekova podizanja manastira održan je i naučni skup u samom Lipovcu. U formiranju građe za ovo delo korišćen je i letopis koji je vođen od Drugog svetskog rata pa do današnjeg dana, a koji nigde nije bio objavljen.

Autori monografije smatraju da je ova sredina dobila jedno izuzetno kvalitetno delo u kome se nalazi sve na jednom mestu, pa čitaoci mogu da se obaveste i nešto nauče o prošlosti ovog manastira.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

thirteen + 20 =