bolnica

Ковид болница у Алексинцу – Да или не?

Више грађана општине Алексинац јуче је контактирало нашу редакцију желећи да сазна да ли алексиначка Општа болница постаје ковид. Било је мало изненађујуће такво интересовање наших читалаца, јер на општинском Штабу за ванредне ситуације није било речи о таквој могућности, а и епидемиолошка ситуација у општини није била катастрофална.

Одакле је потекла та прича видело се када су чланови Штаба у Нишу почели да дају изјаве медијима, пре свега телевизијама, о томе да су донели одлуку да Републичком штабу и министру здравља предложе да се, у случају попуњавања капацитета у Нишу, отвори ковид болница у Алексинцу за лакше и средње тешке болеснике.

Нишки медији су током викенда пренели и изјаву начелнице Нишавског управног округа Драгане Сотировски.

– Предложили смо да то буде Алексинац, јер струка каже да је најопремљенија и спремна да пружи помоћ и најугроженијима, с обзиром на то да сада пацијенти у Ниш долазе из Јагодине, Параћина, Пазара. Да ли ће мишљење струке Републички кризни штаб да прихвати, очекујемо одговор – казала је она. 

Гледаоци разних телевизија могли су да виде и чују изјаве нишког градоначелника Дарка Булатовића, епидемиолога др Бранислава Тиодоровића и још неких чланова нишког штаба, који су помињали Алексинац као могуће место нове ковид болнице на југу.

У алексиначким здравственим установа нико није био упознат са овим предлогом и одговорни су тражили разумевање што не могу са било каквом изјавом да изађу у јавност. По нашим незваничним сазнањима, ниједна званична одлука од надлежних републичких институција није стигла у Алексинац, којом би Општа болница постала ковид.

Korona
Фото из архиве 

И за грађанску и стручну јавност овакав предлог је по мало изненађујући. Иако грађани у болницу долазе само за неопходне интервенције гужве су приметне. У болници се узимају узорци на вирус корона и врше тријажни прегледи, што такође захтева ангажовање капацитета. Има и незваничних мишљења да одређене болнице у окружењу имају бољу постојућу инфраструктуру када је у питању кисеоник и остало.

Командат Штаба за ванредне ситуације у Алексинац Ненад Станковић је казао да је то само предлог и да о томе одлучује министарство. Он је још подсетио да је и раније било таквих предлога и припрема и да није било потребе за отварањем ковид одељења у Алексинцу.

– Евидентно је да има пацијената са територије општине Алексинац који су на лечењу у нишком Клиничком центру, али надамо се да неће доћи до потпуне попуне тамошњих капацитета – казао је Станковић уз напомену да по овом питању одлуку не доноси општински штаб.

Све у свему, да ли ће се остварити предлог потекао из Ниша видећемо у наредних неколико дана.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + eight =