„Južnjačku utehu” otvorilo autorsko veče Pop D. Đurđeva

Izložbom grafika i promocijom knjige Pop D.Đurđeva (Dušana Đurđeva) sinoć je svečano otvoren ovogodišnji Festival humora i satire „Južnjačka uteha”.

Najpre je u 18 sati u holu Doma kulture otvorena izložba „Poezija koja se gleda”, koja čini skup grafika koje su se našle u istoimenoj knjizi i čine pesme u formi slika, ostavljajući čitaocu prostora i mašte da je sam nastavi i oblikuje po svojoj želji.

− Kada sam ušao u svet dečje literature, mislio sam da su drugi pre mene sve napisali i da ja nemam šta tu da kažem. Morao sam da nađem neko svoje mesto „pod suncem”. Budući da sam se bavio i družio sa alternativcima, odlučio sam da se posvetim vizuelnoj poeziji jer mislim da je to poezija današnje generacije. Današnja deca više posvećuju pažnju slici, a ne reči. Mi nešto više od 80 odsto svih informacija iz spoljnog sveta primamo čulom vida, logično je bilo da počnem da se izražavam kroz taj način – rekao je Dušan Đurđev i dodao da je i za ovakvu poeziju potrebno prethodno čitalačko iskustvo.

Nakon izložbe usledila je i promocija knjige „Etičko čišćenje”. Ova zbirka pesama govori o apsolutnom poništavanju mišljenja naroda, nametanju stavova i uništavanju nacije. „Etički” se čisti misao čoveka podsećanjem na velikane književnosti.

Pop to radi igranjem i preplitanjem dobro poznatih dela, stihova, poslovica kroz svoje pesme. Da bi se pristupilo čitanju ove poezije potrebno je poznavati istoriju svog naroda, ali biti upućeni i u književno stvaralaštvo.

− U svemu je bitno da se čovek igra, do najvećih naučnih otkrića se došlo kroz igru. I Nikola Tesla je mazio svoju mačku, pa je prvi put došao u susret sa elektricitetom. Sve dolazi iz igre i kroz igru, a ja volim da se igram i da iznenađujem ljude nekim novinama – dodao je Đurđev.

Na kraju promocije, autor je publici u sali darivao po jednu knjigu.


Dušan Pop Đurđev rođen je 1953. u Novom Sadu. Piše satiru, poeziju za mlade a bavi se i vizuelnim istraživanjima. Dve decenije bio je direktor Zmajevih dečjih igara, jednog od najvećih festivala za decu u Srbiji. Pored svoje bogate bibliografije, nosilac je mnogih nagrada iz oblasti satire i humora za decu, između ostalih i nagrade „Gordana Brajović”, 2011. godine, za knjigu „Let lionskog Ikara”.


Večeras, druge večeri Festivala na programu je predstavljanje stvaralaštva Aleksandra Čotrića u Velikoj sali Doma kulture sa početkom u 18 sati. Gost večeri biće Senka Pavlović, koja će predstaviti svoju knjigu „Smehom protiv korone”, nastalu tokom ove pandemije.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

14 + five =