„Јужњачку утеху” отворило ауторско вече Поп Д. Ђурђева

Изложбом графика и промоцијом књиге Поп Д.Ђурђева (Душана Ђурђева) синоћ је свечано отворен овогодишњи Фестивал хумора и сатире „Јужњачка утеха”.

Најпре је у 18 сати у холу Дома културе отворена изложба „Поезија која се гледа”, која чини скуп графика које су се нашле у истоименој књизи и чине песме у форми слика, остављајући читаоцу простора и маште да је сам настави и обликује по својој жељи.

− Када сам ушао у свет дечје литературе, мислио сам да су други пре мене све написали и да ја немам шта ту да кажем. Морао сам да нађем неко своје место „под сунцем”. Будући да сам се бавио и дружио са алтернативцима, одлучио сам да се посветим визуелној поезији јер мислим да је то поезија данашње генерације. Данашња деца више посвећују пажњу слици, а не речи. Ми нешто више од 80 одсто свих информација из спољног света примамо чулом вида, логично је било да почнем да се изражавам кроз тај начин – рекао је Душан Ђурђев и додао да је и за овакву поезију потребно претходно читалачко искуство.

Након изложбе уследила је и промоција књиге „Етичко чишћење”. Ова збирка песама говори о апсолутном поништавању мишљења народа, наметању ставова и уништавању нације. „Етички” се чисти мисао човека подсећањем на великане књижевности.

Поп то ради играњем и преплитањем добро познатих дела, стихова, пословица кроз своје песме. Да би се приступило читању ове поезије потребно је познавати историју свог народа, али бити упућени и у књижевно стваралаштво.

− У свему је битно да се човек игра, до највећих научних открића се дошло кроз игру. И Никола Тесла је мазио своју мачку, па је први пут дошао у сусрет са електрицитетом. Све долази из игре и кроз игру, а ја волим да се играм и да изненађујем људе неким новинама – додао је Ђурђев.

На крају промоције, аутор је публици у сали даривао по једну књигу.


Душан Поп Ђурђев рођен је 1953. у Новом Саду. Пише сатиру, поезију за младе а бави се и визуелним истраживањима. Две деценије био је директор Змајевих дечјих игара, једног од највећих фестивала за децу у Србији. Поред своје богате библиографије, носилац је многих награда из области сатире и хумора за децу, између осталих и награде „Гордана Брајовић”, 2011. године, за књигу „Лет лионског Икара”.


Вечерас, друге вечери Фестивала на програму је представљање стваралаштва Александра Чотрића у Великој сали Дома културе са почетком у 18 сати. Гост вечери биће Сенка Павловић, која ће представити своју књигу „Смехом против короне”, насталу током ове пандемије.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + ten =