IN MEMORIAM: Vasilije Stojanović Vasa

Posle kraće bolesti izazvane virusom korone, juče je u 87. godini preminuo Vasilije Stojanović Vasa, profesor ruskog i francuskog jezika u penziji, istaknuti društveno-politički radnik, osnivač i jedan od predsednika Socijalističke partije u našoj opštini. Sahranjen je danas na Starom groblju u Aleksincu.

Na sahrani je govorio Dragoslav Nenadović, dugogodišnji društveno-politički radnik i nekadašnji predsednik Opštinskog odbora SPS-a. Opraštajući se od pokojnog profesora, Nenadović je istakao da je sa životne pozornice otišao jedinstven i neponovljiv čovek koji je imao  veliki ugled i autoritet ne samo u našoj sredini.

− Završen je jedan izuzetno sadržajan i bogat život. Zatvorila se jedna  knjiga puna dobrih i plemenitih dela. Prestalo je da kuca jedno veliko srce, ostavljajući  veliki neizbrisivi trag u životima svih nas. Vasa je ceo svoj život proveo u rodnom Aleksincu. Još u ranoj mladosti bio je suočen sa svim nedaćama koje je nosio rat i okupacija zemlje. Kroz život se probijao sam, suočen sa svim mukama jednog radničkog deteta, školujući se za posao prosvetnog radnika, koji je sa toliko ljubavi radio. Bio je omiljeni profesor ruskog i francuskog jezika, direktor Osnovne škole na Aleksinačkom Rudniku i u Loćiki, omladinski i  sindikalni rukovodilac, partijski aktivista i dugogodišnji profesor Aleksinačke gimnazije. Pedagoški rad profesora Vase bio je primer mnogima, a naročito mlađim kolegama. Njegova snaga bila je u jednostavnosti, skromnosti i principijelnosti. Uvek je bio spreman da razgovara i da savet. Argumentima se borio za svoje stavove, imao je urođeni osećaj za istinu i pravdu, što ga je i profesionalno i ljudski vezalo za majku Rusiju koju je toliko voleo. Sledeći  porodičnu tradiciju patriotizma i čovekoljublja, još kao učenik gimnazije, našao se među odabranima – postao je član Komunističke partije.Ovoj ideji ostao je veran do kraja života, kazao je Nenadović, a zatim dodao:

− Ni jedna značajna manifestacija kulturna, prosvetna, istorijska, jubilej, koju je organizovao grad nije protekla bez učešća, angažovanja, znanja, doprinosa našeg profesora, koji ih je uveličao, dao dimenziju i afirmisao u korist grada i građana, Profesor je voleo svoj i naš Aleksinac. Njegov odlazak je nenadoknadiv gubitak za sve nas i u ovoj sferi. Mi, njegovi drugovi, sa posebnim pijetetom se opraštamo od njega, kao osnivača i predsednika Opštinskog odbora Socijalističke partije Aleksinca. Njegovom smrću ostali smo bez prijatelja i druga, a Socijalistička partija bez istaknutog i odanog člana i rukovodioca. Za mene lično je Vasilije Stojanović bio i ostaje moj profesor, iako mi nikada nije predavao. Tako sam ga uvek oslovljavao. Profesor je prvenstveno moj drug i prijatelj, višegodišnji saradnik, veličina u svemu, a i za sve nas pravi profesor u mnogo čemu. Nije mi bio porodica, ali kao da jeste. Zato, opraštam se od mog profesora sa tugom, velikim poštovanjem i ponosom, uvek sećajući se mnogih godina zajedničkog rada i druženja, prijateljovanja, rekao je Nenadović i naglasio da je profesorov odlazak njegovim prijateljima i rođacima, a posebno članovima porodice nenadoknadiv gubitak, ali je zato za utehu činjenica da je ponosno i dostojanstveno živeo i ostavio iza sebe divnu porodicu koja nastavlja njegovima putem.

3 komentara

  1. Bio je izuzetno strog ali pravičan. Od njega sam mnogo naučila , tako da su mnogi mislili da sam prava Ruskinja. Dragi moj profesore, neka Vam je laka zemlja. Vjecnaja pamjat! Odlaze najbolji.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two + two =