I Beograđani zainteresovani za Aleksinac

Demografska situacija u srpskim selima je sve nepovoljnija. Tako je i u aleksinačkim ruralnim sredinama. Zbog toga je razumljiv pokušaj Ministarstva za brigu o selu da podsticajnim sredstvima za kupovinu kuća u ruralnim zajednicama podstaknu mlade bračne parove da budu novi stanovnici tih prostora. Prošle godine, preko konkursa ovog ministarstva 8 porodica je dobilo svoje domove u aleksinačkim selima. U 2022. godini u svoj novi dom se već uselio jedan bračni par. Veći broj zahteva je u fazi odlučivanja.

Ove godine 24 porodice su se izjasnile da bi želele da se nasele u neko aleksinačko selo. Ministarstvu za brigu o selu je poslato već 15 zahteva na odlučivanje, a ostale prijave su u fazi provere. Logično, najveći broj zainteresovanih da nastave život u nekom našem selu su sa područja opštine Aleksinac, ali ima i onih koji žele iz drugih sredina da se presele kod nas. Zainteresovanih ima iz Niša, Žitorađe, Paraćina, ali i iz Beograda. Jedna beogradska porodica velegradsku gužvu želi da zameni za miran život u Mozgovu, dok je drugi bračni par izrazio želju da se preseli u Subotinac.

Selo Rutevac je najinteresantnija seoska lokacija na aleksinačkoj teritoriji, a zanimljiva su i ostala moravska sela sa obe strane Južne morave. Van moravskog područja pojedinačnih kandidatura ima za Bovan, Vrćenovicu, Gredetin i još poneko podjastrebačko selo. Naravno, zbog svoje blizine i komunalne uređenosti za kupovinu nekretnina, atraktivno je i selo Kraljevo.

Interesantno je to, da su posle 2000. godine Aleksinački rudnik, Žitkovac, Moravac i Prćilovica proglašeni za prigradska naselja, pa samim tim za njih se ne može konkurisati za dobijanje sredstava radi kupovine kuće na selu. S druge strane, Vakup, iako se naslanja na gradsko područje tretira se kao seoska sredina.

Zainteresovani bračni parovi za život na selu i nabavku nekretnina uz pomoć državnih para mogu i dalje da konkurišu, zato što je konkurs Ministarstva za brigu o selu otvoren do 1. novembra, odnosno do raspodele predviđenih sredstava.

O uslovima konkursa i potrebnim obrascima, zainteresovani mogu da pogledaju na zvaničnom sajtu Ministarstva za brigu o selu, na adresi https://mbs.gov.rs/.

Naslovna fotografija: Ilustracija

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

9 + 13 =