Након 55 година од матуре: Генерација која памти пресељење школе

Месеци мај и јун су време када се окупљају многобројне генрације које су своје средњошколске дане провеле у некој од алексиначких школа. Тако је било и јуче када су се након 55 година од матурирања окупили некадашњи ученици генерације која је 1967. године завршила чувену Учитељску школу у Алексинцу. За ову генерацију је карактеристично да је последња која је започела школовање у згради садашњег Основног суда, а наставила у просторијама које тренутно користи Основна школа „Вожд Карађорђе”.

Према речима једног из те генерације, песника и сликара Златка Павловића скоро сви његови другови и другарице из средњошколских дана су касније завршили више и високе школе.

− У оно време ученици који су похађали Учитељску школу били су малтене из целе земље. Ово је једна од најбољих генерација Учитељске школе по мишљењу истраживача. Од целе генерације која је завршила само двојица вршњака су остали учитељи, сви остали су завршавали високе школе на изузетним местима, постали професори, правници, економисти. Мали број је остао у Алексинцу да живи, а међу њима и ја – испричао нам је Павловић.

Своје поновно окупљање завршили су на ручку у једној од градских кафана упоређујући слике са матуре и приликом садашње посете згради у којој су завршили школовање. Како је то изгледало илуструју и фотографије које је забележио наш новинар.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × five =