И Београђани заинтересовани за Алексинац

Демографска ситуација у српским селима је све неповољнија. Тако је и у алексиначким руралним срединама. Због тога је разумљив покушај Министарства за бригу о селу да подстицајним средствима за куповину кућа у руралним заједницама подстакну младе брачне парове да буду нови становници тих простора. Прошле године, преко конкурса овог министарства 8 породица је добило своје домове у алексиначким селима. У 2022. години у свој нови дом се већ уселио један брачни пар. Већи број захтева је у фази одлучивања.

Ове године 24 породице су се изјасниле да би желеле да се населе у неко алексиначко село. Министарству за бригу о селу је послато већ 15 захтева на одлучивање, а остале пријаве су у фази провере. Логично, највећи број заинтересованих да наставе живот у неком нашем селу су са подручја општине Алексинац, али има и оних који желе из других средина да се преселе код нас. Заинтересованих има из Ниша, Житорађе, Параћина, али и из Београда. Једна београдска породица велеградску гужву жели да замени за миран живот у Мозгову, док је други брачни пар изразио жељу да се пресели у Суботинац.

Село Рутевац је најинтересантнија сеоска локација на алексиначкој територији, а занимљива су и остала моравска села са обе стране Јужне мораве. Ван моравског подручја појединачних кандидатура има за Бован, Врћеновицу, Гредетин и још понеко подјастребачко село. Наравно, због своје близине и комуналне уређености за куповину некретнина, атрактивно је и село Краљево.

Интересантно је то, да су после 2000. године Алексиначки рудник, Житковац, Моравац и Прћиловица проглашени за приградска насеља, па самим тим за њих се не може конкурисати за добијање средстава ради куповине куће на селу. С друге стране, Вакуп, иако се наслања на градско подручје третира се као сеоска средина.

Заинтересовани брачни парови за живот на селу и набавку некретнина уз помоћ државних пара могу и даље да конкуришу, зато што је конкурс Министарства за бригу о селу отворен до 1. новембра, односно до расподеле предвиђених средстава.

О условима конкурса и потребним обрасцима, заинтересовани могу да погледају на званичном сајту Министарства за бригу о селу, на адреси https://mbs.gov.rs/.

Насловна фотографија: Илустрација

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − 2 =