Pijaca

И Алексинац добио „фејсбук пијацу”

Затварање зелених пијаца широм Србије, услед ванредног стања и борбе са корона вирусом, највише је погодило домаће пољопривредне произвођаче, али и грађане који су навикли да пазаре квалитетне домаће производе. Пијачни продавци у великим градовима, попут Београда, Ниша и Новог Сада, брзо су нашли решење преселивши се на друштвене мреже, а њихов пример почињу да следе и мањи градови.

И Алексинац је ових дана добио такозвану „фејсбук пијацу”, а за сада је неколико продаваца понудило производе. Тренутно се на алексиначкој интернет пијаци могу пазарити зелена салата путерка, свежа конзумна кокошја јаја, затим јаја препелице, али и домаће ракије. Што се цена тиче код тренутно доступних производа оне су непромењене, па се зелена салата може купити за 15 динара, а свежа кокошја јаја за 10 динара по комаду.

‒ Група је замишљена да се споје произвођачи из Алексинца и околине са купцима, како бисмо олакшали ово ванредно стање. Такође, позивамо све произвођаче да приликом објаве обавезно истакну цену, као и да ли врше доставу на адресу купца или је доступно искључиво преузимање на њиховој адреси – наводи се у опису групе Пијаца – Алексинац и околина. 

По свему судећи оваква вид алексиначке пијаце тек је у повоју, а за сада су коментари посетилаца и чланова групе позитивни.

‒ Свака част за ову иницијативу… било би добро да ова страница буде активна и после вируса… да знамо шта и од кога купујемо – стоји у коментарима посетилаца. 

Ипак чини се да фејсбук пијаца није баш прихватљиво решење за оне старије произвођаче који не користе друштвене мреже и интернет. Зато су администратори групе позвали њихове пријатеље, комшије и колеге да помогну како би се и њихови производи нашли у понуди.

‒ Потребно је да сви чланови пробају да укључе неког пољопривредног произвођача који има вишак производа за продају. Међу њима су и они који би продавали своје производе, али се не сналазе у оваквом начину продаје. Њима можете помоћи, тако што ћете Ви поставити оглас за продају уз њихову сагласност и податке за директан контакт са продавцем – наводи Зорица Ногић, оснивач и администратор групе. 

Понуду на пијаци – Алексинац и околина можете пратити ОВДЕ 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 − one =