Pijaca

I Aleksinac dobio „fejsbuk pijacu”

Zatvaranje zelenih pijaca širom Srbije, usled vanrednog stanja i borbe sa korona virusom, najviše je pogodilo domaće poljoprivredne proizvođače, ali i građane koji su navikli da pazare kvalitetne domaće proizvode. Pijačni prodavci u velikim gradovima, poput Beograda, Niša i Novog Sada, brzo su našli rešenje preselivši se na društvene mreže, a njihov primer počinju da slede i manji gradovi.

I Aleksinac je ovih dana dobio takozvanu „fejsbuk pijacu”, a za sada je nekoliko prodavaca ponudilo proizvode. Trenutno se na aleksinačkoj internet pijaci mogu pazariti zelena salata puterka, sveža konzumna kokošja jaja, zatim jaja prepelice, ali i domaće rakije. Što se cena tiče kod trenutno dostupnih proizvoda one su nepromenjene, pa se zelena salata može kupiti za 15 dinara, a sveža kokošja jaja za 10 dinara po komadu.

‒ Grupa je zamišljena da se spoje proizvođači iz Aleksinca i okoline sa kupcima, kako bismo olakšali ovo vanredno stanje. Takođe, pozivamo sve proizvođače da prilikom objave obavezno istaknu cenu, kao i da li vrše dostavu na adresu kupca ili je dostupno isključivo preuzimanje na njihovoj adresi – navodi se u opisu grupe Pijaca – Aleksinac i okolina. 

Po svemu sudeći ovakva vid aleksinačke pijace tek je u povoju, a za sada su komentari posetilaca i članova grupe pozitivni.

‒ Svaka čast za ovu inicijativu… bilo bi dobro da ova stranica bude aktivna i posle virusa… da znamo šta i od koga kupujemo – stoji u komentarima posetilaca. 

Ipak čini se da fejsbuk pijaca nije baš prihvatljivo rešenje za one starije proizvođače koji ne koriste društvene mreže i internet. Zato su administratori grupe pozvali njihove prijatelje, komšije i kolege da pomognu kako bi se i njihovi proizvodi našli u ponudi.

‒ Potrebno je da svi članovi probaju da uključe nekog poljoprivrednog proizvođača koji ima višak proizvoda za prodaju. Među njima su i oni koji bi prodavali svoje proizvode, ali se ne snalaze u ovakvom načinu prodaje. Njima možete pomoći, tako što ćete Vi postaviti oglas za prodaju uz njihovu saglasnost i podatke za direktan kontakt sa prodavcem – navodi Zorica Nogić, osnivač i administrator grupe. 

Ponudu na pijaci – Aleksinac i okolina možete pratiti OVDE 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

three × 4 =