Хор „Шуматовац” концертом честитао сугрђанима предстојеће празнике

Алексиначки мешовити хор „Шуматовац” одржао је минулог петка традиционални Новогодишњи гала концерт, који су приредили својим суграђанима. У празничној атмосфери, уз одличан програм и велики број гостију, вече су обележиле добро познате композиције које овај хор често изводи на својим запаженим наступима како код нас тако и на гостовањима.

− Пошто је ове године и јубилеј 135 година од хорског певања у Алексинцу одлучили смо да ставимо акценат баш на хорско певање и да нам гости највећим делом буду хорови са којима смо и раније ступили у контакт. Радимо вредно, имамо дефинитивно двоцифрени број наступа ван Алексинца ове године. Не могу са сигурношћу да тврдим, али чини ми се да смо једини састав овог типа који заиста ради током целе године. Немамо паузе у раду, радимо од 15. јануара до 25. децембра – поручује Димитрије Голубовић, диригент и уметнички руководилац хора.

Хор „Шуматовац” поред великог броја гостовања може се похвалити и богатим и разноврсним репертоаром. Поред традиционалних народних и коледарских песама, хор изводи и песме на другим језицима света, као и обраде популарних рок и поп песама.

− Што се тиче програма и репертоара, генерално, ми смо либерални по том питању, не држимо се искључиво једног стила, једног жанра. Наравно у зависности од наступа, и шта се очекује од наступа, по томе бирамо програм. Радимо хорске композиције, радимо композиције старих мајстора из ренесансе, барока, класичне музике, али радимо и популарну музику и обраде популарних композиција рок музике. По потреби радимо сопствене аранжмане који су специјално писани за наш састав, тако да углавном програм припремамо по томе какви нас наступи очекују у наредном периоду – открио нам је Голубовић.

Својим наступима ово вече употпунили су и гости ученици Основне музичке школе „Владимир Ђорђевић” и то Максим Стојановић, 1. разреда кларинета, Софија Миладиновић, 2. разред клавира, Дара Лукић, 5. разред клавира и Миљана Нисић, 3. разред соло певања. „Веселим новогодишњим распевавањем” представио се хор Основне школе „Вук Караџић” из Житковца предвођен диригентом Мишом Поповићем, а нумерама „Тамо далеко” и „Креће се лађа француска” Хор и оркестар Алексиначке гимназије под управом Иване Лукић, професорице музичке културе.

Запажен је био и наступ ћупријског хора „Марги”, који је пред овдашњом публиком наступио први пут, а сарадња између хорова „Шуматовац” и „Марги” започета је недавно у Пожаревцу, где су заједно гостовали на тамошњем Фестивалу духовне и световне музике.

Градски хор „Рузмарин” из Лесковца, који следеће године обележава свој јубилеј, четири деценије рада, је извођењем староградских и народних песама дао свој печат овом хорском дружењу.

Пре него што су домаћини затворили ово хорско вече, наступили су чланови недавно основаног хора „Милутин” из Грачанице који је на најбољи начин представио песме и мелодије свог краја, Косова и Метохије. Познанство двојице диригената био је повод да се и овај хор представи овдашњој публици.

Одличан наступ хора „Шуматовац” и гостију награђен је громогласним аплаузима публике, која је у великом броју испунила Велику салу Дома културе. На самом крају уследило је и заједничко фотографисање свих учесника овог концерта.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × five =