Hitna pomoć: Stigao novi sanitet, ostala jedna ekipa

Dom zdravlje u Aleksincu je obogatio svoj vozni par novim sanitetskim vozilom koje je donacija Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Ova aleksinačka ustanova je jedna od mnogobrojnih u Srbiji koja je od resornog ministarstva u okviru programa „Hitan odgovor Republike Srbije na kovid 19ˮ dobila preko potrebno vozilo za službu Hitne pomoći.

Dr Rodoljub Živadinović, direktor Doma zdravlja, uz zahvalnost na dobijenu pomoć, ističe i značaj donacije. On kaže da na dnevnom nivou saniteti prelaze veliku kilometražu jer služba Hitne pomoći pokriva veliku teritoriju.

– Dom zdravlja Aleksinac, kao što znate, pokriva čitavu opštinu Aleksinac, ali pokriva i dobar deo auto-puta, nekih pedesetak kilometara Beograd-Niš, tako da nam je jedan kvalitetan sanitet kao što je ovaj naravno značajan. Pokrivamo i veliku teritoriju opštine koja je 707 kvadratnih kilometara, 72 naselja. Imamo jednu ekipu shodno zakonu, tj. broju stanovnika koje ima opština Aleksinac. Ali, taj broj stanovnika je rasut na velikoj teritoriji, tako da nam je zaista potrebno da povremeno dobijamo nova vozila kako bismo mogli adekvatno da pokrivamo čitavo područje – objašnjava dr Živadinović.

Dr Nenad Marković, načelnih Hitne službe, kaže da je svaka pomoć države u tehnici izuzetno značajna za njihov rad, pa tako i ovo novo vozilo koje poseduje i određenu savremenu opremu. Ono što nedostaje biće kompletirano opremom koja je ranije nabavljena.

– Dom zdravlja Aleksinac je u proteklih nekoliko godina radio dosta na nabavci opreme za reanimaciju koja je hitnoj službi neophodna. Tako da ćemo mi ono što nije poslato sa ovim sanitetom nadoknaditi iz rezervi koje imamo što se tehnike tiče. Biće to sve u redu – poručuje dr Marković, uz opasku da vozila ove službe zbog specifičnosti područja na kome se radi preleze veliku kilometražu.

Neosporno je da će novo vozilo doprineti bržem radu postojeće ekipe Hitne pomoći. To nam je potvrdio i direktor dr Živadinović. I dalje ostaje kao problem broj ekipa, za koji građani smatraju da je neadekvatan njihovim potrebama.

– Broj ekipa koje ima Aleksinac je onaj koji imaju i sve druge opštine u Srbiji, srazmerno veličini njivog stanovništva. Ali, propis je takav da govori samo o broju stanovnika, a ne i o teritoriji. Koliko mi znamo, trenutno se radi na tome da država unapredi Službu hitne medicinske pomoći na čitavoj teritoriji Srbije, da se uzmu i drugi faktori u obzir prilikom pravljenja novih normativa – kaže ovaj epidemiolog koji rukovodi aleksinačkom zdravstvenom ustanovom.

I pored svih problema novi sanitet je obradovao zaposlene koji su ovu donaciju dočekali raširenih ruku. Svesni značaja i za pacijente, ali i za njihov rad.

Video prilog možete pogledati i na sajtu: ARS Video.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

9 + five =