Гради се нова фабрика у Алексинцу: Влада сагласна, ускоро и општинска одлука

Општинско веће општине Алексинац је на данашњој седници једногласно усвојило одлуку о закључивању уговора са Магном д.о.о. из Оџака. Овим уговором се без надокнаде, овом инвеститору, уступа земљиште поред старог ауто-пута на три парцеле у површини од око 3 хектара и 12 ари у радној зони Кукиш, где ће нићи нова фабрика за израду компоненти аутомобилских седишта.

Земљиште које се отуђује без надокнаде намењено је изградњи фабрике која ће запослити најмање 700 људи на неодређено. На тим парцелама биће изграђене производне хале површине око 8500 метара квадратних. Елаборатом оправданости инвеститор се обавезује да најмање у наредних пет година обавља привредну делатност са најмање 700 људи запослених на неодређено време. Магна се уговором обавезује на редовну исплату зараде радницима и остала новчана примања у складу са законом, општим актом и уговором о раду с тим што основна зарада по сату мора најмање да износи 120 одсто минималне цене рада.

Поменути Елаборат је указао да осим што локална средина обезбеђује запошљавање својих грађана, вредност поклоњене имовине у вредности од 31 милиона и 216 хиљада динара биће заједници, кроз разне порезе и давања, враћена у тих пет обавезујућих година.

Према нашим незваничним сазнањима, објекат који ће ту бити грађен у једном делу имаће и спратност, а да се ради о импозантној грађевини наводи се да ће објекат бити димензија у дужини око 100 и у ширини око 60 метара.

Уговором је прецизирано ако стицалац власништва над земљиштем, у овом случају Магна, не испуни уговорене обавезе дужан је да врати добијено земљиште, а док цео процес реализације уговорених обавеза траје локална самоуправа, као давалац јавне својине, има право да тражи извештај о реализацији обавеза, а у крајњем случају једнострано да раскине уговор.

Да се ради о значајном привредном пројекту за Алексинац, како локални политичари воле да кажу да је ово прва фабрика која се у Алексинцу гради након ЕИ Пака изграђеног пре неколико деценија, указују и неке наше незваничне информације да је инвеститор планирао и већу запосленост која би била преко 1000, али да ће се ипак у почетној фази ићи на 700 радника. У времену када влада вирус корона незахвално је износити прогнозе, али постоје индиције да ће већи број Алексинчана радити у овом погону него што је приказано у студији изводљивости.

Општина Алексинац је претходно добила сагласност Владе Републике Србије за отуђење земљишта које је предмет поменутог уговора, а коначну реч пре потписивања овог документа даће одборници Скупштине општине Алексинац највероватније на седници која ће бити заказана у току ове седмице.

Један коментар

  1. Odlična vest. Zahvaljujući Vladi i predsedniku Vučiću Aleksinac napreduje krupnim koracima i svakog dana beleži odlične rezultate u ekonomiji. Aleksinac se ubrzano razvija i ima posla za sve koji hoće da rade.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + 18 =