Godišnjica Bukovičke bitke: Skromno, uz delegacije triju opština

Na Bukovoj poljani, tačnije na tromeđi opština Aleksinac, Ražanj i Sokobanja juče je obeležena 76. godišnjica borbe na Bukoviku, koja se odigrala 24. jula 1944. godine u okviru Sedme neprijateljske ofanzive. Zbog cele situacije oko epidemije, a i bojazni da su uoči obeležavanja kiše na pojedinim mestima odnele planinski put, ovo obeležavanje je proteklo veoma skromno.

Naime, tri delegacije pomenutih opština su se pojavile na Bukovoj poljani, položile cveće, minutom ćutanja odale poštu stradalim u ovoj borbi i time dale svoj doprinos da se ovaj događaj ne zaboravi.

− Pre 76 godina na Bukoviku je bila borba koja je trebalo da dovede do uništenja partizana. Na ovom području oko pet-šest hiljada četnika sačekalo je borce 23. divizije Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Bilo je tri reda rovova, bilo je mitraljeskih gnezda koje su bila utvrđena, bilo je devet juriša od kojih u prvih osam do kasnih popodnevnih sati nije bilo uspeha. Naime, partizani nisu uspeli da prođu, a onda je u devetom jurišu borba bila završena. Šta reći nego da ipak ovo ne sme da se zaboravi, jer je to dalo značajan doprinos u brzom oslobađanju ovih krajeva od fašista − podsetio je Mića Milojević, sekretar Udruženja boraca opštine Aleksinac. 

Što se tiče daljeg obeležavanja značajnih datuma, u sredu 29. jula u Donjem Ljubešu je trebalo da se obeleži dogovor kod Ljubeške skele kada je 1941. godine doneta odluka da se formira Ozrenski partizanski odred. Međutim, zbog cele ove situacije, a u dogovoru sa mesnom zajednicom Donji Ljubeš, obeležavanje ovog datuma odloženo je za neki povoljniji period.

Ipak, obeležavanje formiranja Ozrenskog partizanskog odreda biće održano 2. avgusta u Lipovcu, na dan kada je odred i formiran.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

one × 4 =