Гласним читањем у Библиотеци обележен Национални дан књиге

Поводом Националног дана књиге и Дана Народне библиотеке Србије данас је у библиотеци „Вук Караџић” у Алексинцу одржана трибина „Гласног читања” у којој су учествовали ученици осмог разреда Основне школе „Љупче Николић”.

Ученици ове алексиначке осмолетке говорили су омиљене стихове, делове из омиљених књига и награђене литерарне радове у оквиру програма који су спремили заједно са својом наставницом српског језика и књижевности Славицом Марковић.

− Тачно у пет до дванаест кренули смо са програмом и тиме симболично показали да је крајње време да се млади окрену читању и језичкој писмености и култури уопште. Овим програмом у сарадњи са овдашњом библиотеком смо желели да подржимо активност Друштва библиотекара Републике Србије – истакла је Славица Марковић.

Данас се обележава и Дан Народне библиотеке Србије. О настанку ове значајне српске установе говорио је Синиша Голубовић, библиотекар и уређивач културног програма Библиотеке, поменувши да је Народна библиотека Србије формирана 1832. године према упутствима Димитрија Давидовића, секретара књаза Милоша Обреновића и да до данашњих дана успешно ради пуних 190 година.

− Данас је и дан Народне библиотеке Србије. Пошто ми данас не можемо да будемо у Београду, ви сте данас у својој библиотеци, библиотеци „Вук Караџић” Алексинац да увеличате данашњи дан и Национални дан књиге – поручио је Голубовић.

О раду алексиначке библиотеке и важности читања књига говориле су и Данијела Рајковић, директорка ове установе, и Бранислава Бошковић, виши књижњичар, и позвале све ученике, који нису чланови, да се учлане у библиотеку.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − five =